Az érzelmi intelligencia gyermekkorban: játékos fejlesztési módszerek szülőknek

szerző
A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

Amikor először szorítottuk magunkhoz gyermekünket, egy új világ nyílt meg előttünk. Egy világ, ahol a legnagyobb kincsünk fejlődésének és boldogságának előmozdítása válik életünk legfontosabb feladatává. Gyakran halljuk az érzelmi intelligencia kifejezést, de mit is jelent valójában szülőként ezt a képességet fejleszteni. Hogyan tehetjük ezt a mindennapi rohanásban, ahol az idő olyan értékes és olyan szűkös?

Az érzelmi intelligencia nem csupán arról szól, hogy felismerjük és kezeljük saját érzelmeinket, hanem arról is, hogy képessé váljunk mások érzéseinek megértésére, valamint arra, hogy érzelmileg intelligens módon kommunikáljunk és döntsünk. Ezek azok a készségek, amelyek nélkülözhetetlenek gyermekünk boldog, egészséges és teljes élethez vezető útján.

Ebben a blogcikkben arra a kérdésre keressük a választ, hogyan támogathatjuk gyermekünk érzelmi intelligenciájának fejlesztését a mindennapi életünk során. Lépjen velem együtt az érzelmi intelligencia csodálatos világába, és fedezze fel, hogyan válhatunk a gyermekünk legjobb segítőtársává ezen az izgalmas úton.

Mi az az érzelmi intelligencia, másnéven EQ?

Az EQ az a képesség, amely segít nekünk felismerni, megnevezni és kifejezni az érzelmeinket. Ha magasabb az érzelmi intelligenciánk, akkor jobban megértjük és kezeljük az érzelmeinket, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a legjobb döntéseket hozzuk.

 Miért fontos az érzelmi intelligencia a mindennapi élet során?

Az érzelmileg intelligenssé válni nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott, boldog élethez. Számos kutatás bebizonyította, hogy a magas érzelmi intelligencia pozitívan befolyásolja az iskolai és munkahelyi teljesítményt és a jól működő társas kapcsolatokat is.

Az érzelmi intelligencia összetevői:

Önismeret: Az érzelmi intelligencia segít megérteni saját érzelmeinket, motivációinkat és viselkedésünket. Ez jó önismerethez vezet, ami elengedhetetlen a személyes fejlődéshez.

Empátia: Az empátia olyan képesség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy felismerjük, megértsük és tiszteletben tartsuk mások érzéseit. Minél nyitottabbak vagyunk a saját érzéseinkre, annál könnyebben érzékeljük mások érzelmi állapotát.

Konfliktuskezelés: A magas EQ-val könnyebben tudjuk kezelni a konfliktusokat, mivel segít érzelmi alapon megérteni és megoldani a nézeteltéréseket.

Stresszkezelés: A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek jobban képesek kezelni a stresszel teli szituációkat, mert tudatosabbak az őket érintő stresszforrásokkal kapcsolatban. Továbbá hatékonyabb stratégiákat képesek alkalmazni a stressz kezelésére.

Szociális készségek: Az EQ fejleszti a szociális készségeket. Ilyen például a csoportban való munka, az empátia és a társas interakciók, amelyek nélkülözhetetlenek mind a személyes, mind a szakmai életben egyaránt.

 

érzelmi intelligencia kislány
A  gyerekek saját érzelminek kifejezésére meg kell tanítani őket.

Tippek és módszerek, amelyekkel a szülők támogathatják gyermekeik érzelmi intelligenciájának fejlődését

Szülői minta hatása a gyermek érzelmi intelligenciájára

Az érzelmi intelligencia (EQ) fejlesztése szorosan összefügg a szülői mintával. A szülők viselkedése, különösen az érzelmek kezelésének módja, jelentős hatással van a gyermek EQ-jának kialakulására. A gyerekek gyakran utánozzák a szülői reakciókat és tanulnak belőlük.

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy lássák, hogyan kezelik a felnőttek a különböző érzelmeket – legyen szó örömről, szomorúságról, dühről vagy stresszről. Ez segít nekik megérteni, hogy az érzelmek különbözőek lehetnek és megtanulják, hogyan fejezhetik ki és kezelhetik őket egészséges módon. Például, ha egy szülő nyugodtan reagál egy-egy konfliktusra, akkor a gyermek is hasonlóan fog viselkedni. Ellenkező esetben, ha a szülő gyakran dühöng vagy elnyomja az érzelmeket, a gyermek is hasonló mintákat fog követni.

Beszélgessetek az érzelmekről:

A beszélgetés az érzelmekről egy fontos része az érzelmi intelligencia fejlesztésének. Az ilyen típusú párbeszéd segít a gyerekeknek megérteni és azonosítani saját érzelmeiket, valamint fejleszti az empátiát és a kommunikációs készségeket.

Játékos módszerek az érzelmi intelligencia fejlesztésére

A játékos módszerek az érzelmi készségek fejlesztésére különösen hatékonyak a gyerekek esetében, mivel a játék természetes és szórakoztató módja a tanulásnak. Íme néhány ötlet, amelyek segíthetnek a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztésében:

  1. Érzelem-kártyák: Készíthetünk vagy vásárolhatunk kártyákat különböző érzelmekkel és arcokkal. A gyerekek választhatnak egy kártyát, és utánozhatják az érzelem kifejezését, vagy mesélhetnek egy történetet, amikor ők is így éreztek.
  2. Mimikri játék: A szülő vagy a gyermek kifejez egy érzelmet az arcán, és a másiknak ki kell találnia, milyen érzelmeket fejez ki. Ez segít a gyerekeknek az érzelmek felismerésében és megértésében.
  3. Szerepjáték: Alkothatunk szituációkat, ahol a gyerekek különböző karaktereket játszanak el, és reagálnak különböző érzelmekkel. Ez segít nekik jobban megérteni az érzelmeket és azok hatásait.
  4. Érzelmek naplója: A gyerekek naplót vezethetnek az érzéseikről. Ez segít nekik jobban megérteni és kifejezni érzelmeiket.
  5. Történetmesélés: Meséljünk történeteket vagy olvassunk meséket, amelyek különböző érzelmeket tartalmaznak. Beszélgethetünk a történetek szereplőinek érzéseiről és arról, hogyan kezelték ők ezeket.
  6. Zenés és táncos játékok: Használhatunk zenét és táncot az érzelmek kifejezésére. A gyerekek különböző zenékkel fejezhetik ki különböző érzéseiket.
  7. Relaxációs és légzéstechnikák: Taníthatunk a gyerekeknek egyszerű meditációs vagy légzési gyakorlatokat, amik segítenek nekik megnyugodni és kezelni az érzelmeiket.
  8. Érzelmi dobókocka: Készíthetünk egy dobókockát, ahol minden oldal más-más érzelmet képvisel. A gyerekek megdobhatják, és beszélhetnek arról, hogy mikor és miért érezték magukat így.

Megvásárolhatóak szuper, izgalmas társasjátékok, amelyeket szívből ajánlok:

„Én mesém” mesekártya

Az „Én mesekártyám” egyedülálló kártyajáték, amely igazán különleges módon hozza össze a családokat. Ez a játék nem csak szórakoztató, hanem kiváló fejlesztő eszköz is lehet. A kártyacsomag 60 darab gyönyörűen megrajzolt kártyalapot tartalmaz, beleértve 8 mesehőst, 8 ellenfelet, 8 helyszínt, 8 varázseszközt, 8 segítőt, és 20 fordulatkártyát. Ezek a kártyák lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy élénk fantáziájukkal és kreativitásukkal megelevenítsék a mesevilágot.

Phix pszichológiai társasjáték 6-9 éves gyerekeknek

A Phix pszichológiai társasjáték kiváló választás 6-9 éves gyermekek és szüleik számára. Ez a játék egyedülálló ötvözete az önismeret és az önbizalom fejlesztésének, miközben erősíti a családi kapcsolatokat a közös játék és kommunikáció által. A kártyák kérdései segítik a szülőket megérteni gyermekeik gondolatait és érzéseit, míg a kártyák másik oldalán található pszichológus tanácsai.

A játék egy másik kiemelkedő eleme a mozgásos feladatok, amelyeket mozgásterapeuta bevonásával fejlesztettek ki. A mozgásos terápia alapjai megalapozzák és támogatják az idegrendszer érését.

A Phix társasjáték ösztönző és szórakoztató módja annak, hogy a gyermekek játék közben fejlesszék önismeretüket és önbizalmukat, miközben a szülők mélyebb betekintést nyernek gyermekeik világába. Ez a társasjáték nem csak egy játék, hanem egy eszköz a családi kapcsolatok erősítésére és a gyermeki fejlődés támogatására.

Phix pszichológiai társasjáték 9-13 éves gyerekeknek

A Phix pszichológiai társasjáték ideális eszköz a 9-13 éves kiskamaszok szülei számára, hogy közelebb kerüljenek gyermekeikhez ebben a kritikus fejlődési szakaszban.

Ez a társasjáték különösen odafigyel a kiskamaszok által tapasztalt változásokra és az őket foglalkoztató témákra. A játék során a szülők mélyebb betekintést nyerhetnek gyermekeik érzéseibe, gondolataiba, és a kiskamaszokkal kapcsolatos specifikus problémákba. A játék segíti a családi kommunikációt, az empátia és az egymás iránti megértés fejlesztését, valamint támogatja a pozitív problémamegoldó készségek kialakítását.

A Phix társasjáték hasznos eszköz lehet a szülők kezében, hogy segítsenek gyermekeiknek az érzelmi és szociális kihívások kezelésében, amelyek ebben az életkorban jelentkeznek. A játék remek lehetőséget kínál a család számára, hogy minőségi időt töltsenek együtt.

Érzelmeink nyomában

Az „Érzelmeink nyomában” társasjáték egy rendkívül értékes eszköz szülők számára, hogy gyermekükkel együtt felfedezzék az érzelmek színes világát. Ez a játék egyedülálló módon kombinálja az izgalmas kincskeresést az érzelmi intelligencia fejlesztésével. A játék során a játékosok különböző állatokkal találkoznak, melyek egy-egy konkrét érzelemhez kapcsolódnak. Ezek az állatok és a hozzájuk kapcsolódó érzelmek lehetőséget teremtenek arra, hogy a játékosok megosszák egymással saját élményeiket és érzéseiket.

A játék dinamikus és változatos, hiszen az iránytű kártyákon szereplő különféle helyzetek arra ösztönzik a résztvevőket, hogy felismerjék és megnevezzék az általuk tapasztalt érzelmeket. Ez a folyamat nemcsak a gyerekek szociális és érzelmi készségeit fejleszti, hanem a felnőttek számára is új perspektívákat nyit meg.

A játék során a gyerekek értékes kincseket gyűjthetnek, ami motiválja őket az őszinte és nyílt kommunikációra. A játék végeredménye így nemcsak a győzelem, hanem a családtagok közötti erősebb kapcsolat.

Pozitivity Family

A „Pozitivity Family” játék nem csak egy egyszerű társasjáték; sokkal több annál. Három különböző idősíkokat ölel fel – a múltat, jelent és jövőt -, és mindegyiket egyedülálló módon közelíti meg.

A múltat a „Meséld el nekem!”, „Erősségeink” és „Velünk történt!” kártyákkal idézi fel, amelyek segítségével a családtagok megoszthatják egymással múltbeli történeteiket és érzéseiket, így mélyebb megértést és kötődést alakítva ki egymás iránt.

A jelen pillanatokat a „Mozdulj!” és „Boldogság Kastély” kártyák ragadják meg, amelyek a jelen örömeire és az „itt és most” érzésére koncentrálnak.

A jövőt pedig a „Jövő-kép” kártyák és a vizualizációs gyakorlatok révén közelíti meg, segítve a játékosokat abban, hogy optimista és bizakodó jövőképet alakítsanak ki.

A „Pozitivity Family” nem csak szórakoztató, hanem kiválóan alkalmas családi beszélgetések elindítására és mélyebb kapcsolatok építésére. Önállóan is játszható, szórakoztató társasjáték.

További érzelmi intelligencia fejlesztő játékot ezen a weboldalon találhatnak, melyeket ide kattintva érhetnek el. A játékok kiválasztásához segítségre lenne szüksége, keressen telefonon vagy emailben.

pozitivity társasjáték
Érzelem intelligencia fejlesztése társasjátékokkal

Könyvek, film ajánló, amelyek segíthetnek a szülőknek és a gyerekeknek

Agymanók

Az „Agymanók” című film kiváló példa arra, hogy hogyan kapcsolódik a szórakoztató tartalom az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez. A film az emberi elme bonyolult működését mutatja be egy kreatív és könnyen megérthető módon, különösen az érzelmek szempontjából.

Az „Agymanók” öt fő érzelmet – Öröm, Szomorúság, Düh, Félelem és Undor – személyesít meg karakterek formájában. „Agymanók” film egy kiváló eszköz az érzelmi intelligencia témájának bevezetésére és tárgyalására, különösen a gyerekekkel. Segít megérteni, hogy az érzelmek bonyolultak és sokszínűek, és mindnek van helye és szerepe az életünkben.

Franklin és a megbocsátás

A „Franklin és a megbocsátás” című történet központi témája a megbocsátás. A mese bemutatja, hogyan kezelhetjük a sértődést és a haragot, és hogyan juthatunk el a megbocsátásig. Ez folyamata segít a gyerekeknek megérteni, hogy az emberek hibázhatnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemelnek második esélyt vagy megértést.

Gaston érzelmei

A sorozatban minden egyes kötet egy különféle érzelemmel foglalkozik, amelyeket Gaston érez Például egyik részben Gaston féltékeny lesz, amikor az unokatestvére érkezik hozzájuk, és úgy érzi, hogy ő háttérbe szorul. Egy másik kötetben Gaston félelmeivel szembesül, amikor este sötétben kellene lefeküdnie. Egy másik példa a „Szomorú vagyok” című kötet, amelyben Gaston a barátaival való összeveszés miatt érzi magát szomorúnak. Ezek a mesék segítenek a gyerekeknek megérteni és kezelni a különböző érzelmeket, miközben Gaston kalandjain keresztül szórakoztatják őket.

Ne feledjük, hogy minden gyermek egyedi, és más-más módszerek hatnak a legjobban rájuk. A legfontosabb, hogy figyeljünk gyermekünkre, legyünk türelmesek és érzékenyek az ő egyéni szükségleteikre. Az érzelmi intelligencia fejlesztése tehát egy csodálatos és kifizetődő utazás, amely a gyermekkorban kezdődik, és egy életen át tart. Mint szülők, fontos, hogy megragadjuk ezt a lehetőséget, hogy segítsünk gyermekünknek fejlődni, boldogabbá és egészségesebbé válni. Emeljük fel gyermekeinket, azzal a tudással és készségekkel, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy érzelmileg intelligens, empatikus és sikeres felnőttekké váljanak.

 

 

 

AJÁNDÉK, NYOMTATHATÓ FEJLESZTŐ JÁTÉK!

 

ceruzás k-g

Segítség a „k-g” hangok megkülönböztetéséhez

 

Diszlexia - Az olvasás zavara

 

olvasás fejlesztése

Tudj meg többet a diszlexiáról ebben a cikkben!

 

Diszgráfia - Az írás zavara

 

diszgráfia fejlesztése

Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a diszgráfiáról!

 

Diszkalkulia - A számolás zavara

 

diszkalkulia kezelése

A számolási zavarról, azaz a diszkalkuliáról írtam ebben a cikkben részletesen!

 

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!

 

NILD Tanulás Terápia

 

NILD Tanulás Terápia

Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény környékén.

 

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

GOH - GMP Beszédészlelés vizsgálat és fejlesztés

 

Nehézségei esetén a gyermek iskolai teljesítménye kudarcossá válhat.