A grafomotorika fejlesztése gyermekkorban

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az Iskola előkészítő foglalkozások és Kulcsár – féle mozgásfejlesztő, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A grafomotorika a kézmozgások és az írás összehangolását, fejlesztését és tanulását jelenti. Ez magában foglalja az írás, rajzolás és más kézírási tevékenységek motoros készségeit és koordinációját. A fejlesztése fontos a gyerekek számára az írásbeli készségek kialakítása és javítása érdekében. Ez olyan tevékenységeket jelent, mint az írás gyakorlása, az alakok és vonalak követése, valamint az olyan kézügyességet fejlesztő játékok és gyakorlatok, amelyek segítenek a kéz és ujjak erősítésében és mozgékonyságának fejlesztésében.

Ezen terület fejlesztése, olyan módszerek és tevékenységek összessége, amelyek segítenek a kézírási készségek és koordináció fejlesztésében. Ennek célja az, hogy javítsa a gyerekek íráskészségét és írásbeli megértését.

A szülők időnként összekeverik a finommotorikát és a grafomotorikát, mivel mindkettő a kézügyesség és a motoros készségek területével foglalkozik. Bár létezik különbség a két fogalom között, fontos megérteni és megkülönböztetni őket, különösen akkor, ha a gyermek fejlődési területeiről vagy fejlesztési igényeiről van szó. A pontos megértés lehetővé teszi a hatékonyabb intervenciókat és fejlesztési stratégiákat az adott területen.

Mi a különbség a finommotorika és a grafomotorika között?

A finommotorika és a grafomotorika két különböző, de összekapcsolódó fogalom, és mindkettő fontos szerepet játszik az íráskészség és más kézügyességgel kapcsolatos tevékenységek fejlesztésében. Íme a két fogalom közötti különbségek:

Finommotorika:
– A finommotorika közé tartozik a szem, arc, száj, nyelv izmainak mozgása, de az apró kéz- és ujjmozgásokat is jelenti. Ezek lehetővé teszik az apró tárgyak fogását, manipulálását és irányítását.
– Ide tartoznak olyan tevékenységek, mint az apró tárgyak megfogása és használata, például a ceruzával írás, festés, apróbb tárgyak összeillesztése, mozaikok kirakása, gombok összegombolása stb.
– A finommotorikus készségek lehetővé teszik a gyermek számára, hogy precízen és hatékonyan végezzen a kezével bizonyosi tevékenységeket.

Grafomotorika:
– A grafomotorika egy szűkebb fogalom, amely az íráshoz és az íráskészség fejlesztéséhez kapcsolódik.
– Ez magában foglalja az írási és rajzolási készségeket, valamint a kézírás összetett motoros mozgásait és koordinációját.
– A grafomotorikus készségek magukban foglalják a ceruzafogást, az alakok és vonalak követését, az írási irányokat és az egyes betűk kialakítását.

Tehát a finommotorika általánosabb fogalom, amely magában foglalja a kéz és ujjmozgások apróbb tevékenységeit, míg a grafomotorika specifikusabb fogalom, amely az írásbeli készségek fejlesztéséhez kapcsolódik, beleértve az írást és rajzolást. A finommotorikus készségek fejlesztése elősegíti a grafomotorikus készségek fejlődését is, mivel az apróbb kézmozgások és koordináció alapvető fontosságúak az írásbeli tevékenységekhez.

grafomotorika fejlesztése
A grafomotorika fejlesztése rendkívül fontos az eredményes iskolai teljesítményhez

Milyen jelei lehetnek óvodáskorban a gyengébb grafomotorikus készségnek?

Az óvodáskorban a grafomotorikai fejlődési jellemzők és készségek egyes gyerekeknél eltérőek lehetnek.

Nehézségek a ceruzafogásban: A gyermek nehezen tartja a ceruzát, vagy a fogás módja nem megfelelő.

Kézügyességi problémák: Nehézségek a kéz és ujjak mozgékonyságában és koordinációjában, például nehezen tud apró tárgyakat fogni vagy manipulálni.

Nehézségek az alapvető vonalak és formák követésében: A gyermeknek nehézségei vannak az alapvető vonalak és formák (pl. kör, négyzet, vonalak) követésében vagy utánzásában.

Rajzolással kapcsolatos tevékenységek elkerülése: A gyermek hajlamos elkerülni azokat a tevékenységeket, amelyek ceruzával vagy más írószerrel vannak kapcsolatban, vagy ellenkezést mutat ezekkel kapcsolatban.

Nehézségek az apró mozdulatokban: A gyermeknek nehézségei lehetnek az apró mozdulatokban, például a fűzésnél vagy a mozaikok kirakásánál.

Szabálytalan, nehezen felismerhető rajzok és jelek: A gyermek által készített rajzok és jelek szabálytalanok vagy nehezen olvashatók lehetnek és hiányzik belőlük az egyértelműség és a pontosság.

Fontos megfigyelni ezeket a jeleket és szükség esetén szakember segítségét kérni a gyermek támogatásához és fejlesztéséhez. Az időben nyújtott segítség és intervenció sokat segíthet abban, hogy a gyermek magabiztosan és hatékonyan fejlessze grafomotorikus készségeit az iskolába lépés előtt.

Tünetek iskoláskorban

– A gyerek nehezen tartja az egyenes vonalakat, az írás nehézséget okoz, vagy az íráskészség fejletlennek tűnik.

– Az írása szabálytalan, nehezen olvasható betűkkel ír, vagy az írott szavak és mondatok nehezen értelmezhetők.

– A gyerek frusztráltnak vagy feszültnek tűnik, amikor írnia kell és lehet, hogy megpróbálja elkerülni az írást.

– Nem megfelelő testtartás írás közben, például görnyedt testtartás.

– Nehézségek az apró tárgyak fogásában vagy manipulálásában, például ceruzák vagy tollak tartásában.

– Nehézségek az utasítások követésében, például a vonalak vagy alakzatok követésében, másolásában.

– A gyerek lassabban ír, mint a kortársai, vagy hosszabb időre van szüksége az írási feladatok befejezéséhez.

Ha a fenti jelenségek bármelyikét észleled gyermekednél, érdemes lehet szakember segítségét kérni a fejlesztéshez, hogy a gyermek íráskészsége javuljon.

Hogyan lehet fejleszteni a grafomotorikát?

Számos módon történhet és fontos figyelembe venni a gyermek egyedi szükségleteit és fejlettségi szintjét.

Ceruzafogás gyakorlása: A megfelelő ceruzafogás kialakítása alapvető fontosságú a grafomotorikus készségek fejlesztésében. A gyermeknek meg kell tanulnia a ceruzát úgy tartani, hogy kényelmes és stabil legyen az írás vagy rajzolás közben.

Alapvető vonalak és formák gyakorlása: A vonalak (pl. egyenesek, kanyarok) és az alapvető formák (pl. kör, négyzet) gyakorlása segít a gyermeknek az írási alapvető készségeinek és koordinációjának fejlesztésében.

Íráskövetési gyakorlatok: Olyan feladatok, mint az útvesztők, labirintusok megoldása, az alakok és vonalak követése vagy utánzása segíthetnek a kéz és a szem koordinációjának fejlesztésében.

Szabad rajzolás és festés: Engedjük, hogy a gyermek kreatív legyen, és gyakorolja a kézmozgást szabad rajzolással és festéssel. Ez lehetővé teszi a gyermeknek, hogy gyakorolja a ceruzafogást és az íráshoz szükséges finommotorikus készségeket.

Kézügyességet fejlesztő játékok: Olyan játékok, amelyek finom kézmozgást és koordinációt igényelnek, például mozaikok kirakása, kis építőkockákkal építkezés, szövetek vagy fonott anyagok használata.

Kéz és ujjak erősítése: Olyan gyakorlatok, amelyek erősítik a kéz és ujjak izmait, segíthetnek javítani a kézírást és a kézügyességet.

Szem-kéz koordináció fejlesztése: Olyan tevékenységek, amelyek összekapcsolják a szem és a kéz mozgását, például labdajátékok vagy formák követése.

A fejlesztés türelmet és időt igényel és a gyermek egyedi tempójához és szükségleteihez kell igazodnia. A rendszeres gyakorlás és a pozitív megerősítés segíthet a gyermeknek magabiztosabbá válni az írási készségek fejlesztése során.

Fontos, hogy időben felismerjék és kezeljék a grafomotorikus nehézségeket és megfelelő támogatást és fejlesztést biztosítsanak a gyermeknek. A korai intervenció és a rendszeres gyakorlás segíthet a gyermeknek megtanulni az írást és fejleszteni a grafomotorikus készségeket. Ha szeretnéd, hogy segítsek ebben, itt tudsz jelentkezni.

Játékok az otthoni fejlesztéshez

Djeco Rajzolás lépésről lépésre- állatos

Fejlesztő játék a finommotorika, a rajzkészség, vizuális észlelés, megfigyelés fejlesztésére ajánlott óvodáskorú gyerekek számára. Remek eszköz a rajzolás gyakorlásához. A játék lépésről lépésre mutatja meg az a megrajzolni kívánt formákat. Biztosan ismerős a szituáció, amikor a gyermeked kér, hogy rajzolj neki egy járművet, kutyát stb és fogalmad sincs hogyan kezdj hozzá. Ez ebben a szituációban nagy segítség lehet ez a játék. Csak elő kell venni a letörölhető rajztáblát és a hozzátartozó sablonokat és indulhat a móka!

Szálfűzős lovagbábu készítés

Egy finom részletekkel kidolgozott, szálfűzéssel készült lovagfigura, amely a Djeco által tervezett kreatív lovagbáb-készítő készlet része. Ez a különleges játék lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy kézügyességüket fejlesztve alkossanak meg egy egyedi, karakteres lovagfigurát, mely a középkori várak és legendás csaták világát idézi meg. A Djeco által gondosan összeállított csomag minden szükséges eszközt és anyagot tartalmaz, hogy a gyerekek egy igazán különleges játékfigurát hozhassanak létre.

DINOSART DÍNÓS HOMOKKÉP KÉSZÍTŐ KÉSZLET

Fedezd fel a DinosArt Dinós képkészítő csodás világát, ahol a homok és a fólia segítségével életre keltetheted saját dinoszaurusz képeidet! Ez a kreatív játék lenyűgöző lehetőséget kínál a gyerekeknek, hogy elképzeléseiket valósággá változtassák, miközben fejlesztik a kézügyességet és a kreativitást.

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!