Hogyan fejlesztem a 1,5 éves kisfiamat?

 

5+1 játék újrahasznosított eszközökből

Biztosan tapasztaltad már, hogy megveszed a drága, modern, szép kivitelezésű játékokat, a gyermeked megnézi, majd bekerül egy sarokba és többet rá sem néz. Ezek helyett szívesen játszik egy dobozzal, wc papírgurigával, kupakokkal, minden olyannal, ami bármely háztartásban megtalálható. Most olyan játékokat fogok bemutatni, amelyek a kisfiam, Patrik kedvencei és egyszerű, hétköznapi eszközökből elkészíthetőek.

1. Labdabedobó

A kisfiam minden olyat szeret, ami forog, pörög, gurul, így a labda minden formáját szereti. Ez a játék egyszerűen elkészíthető, nincs másra szükség, mint egy kartondobozra és labdákra. A kisfiamnak a labdák bedobálását követően a dobozból való kipakolás is nagy élmény. Ez a játék fejleszti a szem-kéz koordinációt és a finommotorikus készségeket is. Nagyobb gyerekek esetében a színek tanulására és megkülönböztetésére is használható.

Labdás játék

2. Wc-papír gurigából játék

Patrik előszeretettel pakolgatja a wc-papír gurigákat az állványra. Ekkor született meg bennem az ötlet, hogy a wc-papír gurigákat felvágom, mindegyik gurigára egy állat képét ragasztom. Kisfiam amikor egy gurigát feltesz az állványra kérem, hogy utánozza az állat hangját is, ezzel a fejlesztve a beszédét is. Amikor ezt a játékot megunta, sorba rakom a gurigákat, hogy mindegyik állatot jól lássa. Először megnevezzük az állatokat, majd megkérem, hogy először a kacsát helyezze fel az állványra, majd a kutyát és így tovább. Ezzel a feladattal a beszédértését is tudom fejleszteni. Nagyobb gyerekek esetében a wc-papír gurigákat fel is fűzhetik cipőfűzőre, ami könnyű feladatnak tűnhet elsőre, de igen sok gyakorlásra van szükségük a gyerekeknek, mire ezt elsajátítják.

Wc-papír gurigából készített játék

3. Kalapácsolós játék

Igen egyszerű játék, cipősdobozon kis köröket vágunk, úgy, hogy a ping-pong labda ne essen önmagától bele a lyukba. A gyerekek feladata a kis labdákat belekopácsolni a dobozba. Patriknak először a kalapácsolás is nehezen ment, a kalapács minden oldalát használta, de gyakorlás után már rendeltetés-szerűen tudta alkalmazni a kalapácsot.

Kalapácsolós játék

4. Szenzoros szőnyeg

A legtöbb fejtörést ez a játék okozta nekem, mert hiába ragasztottam le az egyes elemeket, a kisfiam egy másodperc alatt felszedte. A megoldást az jelentette, hogy a szivacs közepét kivágtam, ragasztópisztollyal leragasztottam, ebbe beletettem a kavicsokat és még ezt követően a hézagokat újra beragasztóztam. A puzzle elemei úgy vannak kitalálva, hogy puha és kemény felületek legyenek, amin a kisfiam előszeretettel járkál. A szivacsokra bármilyen eszközök ráragaszthatóak, a lényeg minél változatosabb anyagok legyenek.

séta szenzoros szőnyegen

5. Labdás játék

Ehhez a játékhoz egy kosárra és fonálra van szükség. Nagyon egyszerűnek tűnő feladat, de az első próbálkozások Patriknak nehézséget okoztak. Nem értette, hogy miért nem jönnek ki a labdák a kosárból. Érdemes a kosárra a fonalat szellősebbre tenni, majd egyre nehezítsük a feladatot.

labdás játék

5+1 játék

Az utolsó játék bármilyen képpel elkészíthető. Nálunk nagy sláger most a fényképek -nézegetése, saját maga és a családtagok megnevezése, ezért én ezekkel készítettem el. A popsitörlő doboz tetejét körbe vágtam a fényképeken és azt ráragasztottam a kartondobozra. Így nem csak jó móka, de még a finommotorikus készségeket is fejleszti.

AJÁNDÉK, NYOMTATHATÓ FEJLESZTŐ JÁTÉK!

 

ceruzás k-g

Segítség a „k-g” hangok megkülönböztetéséhez

 

Diszlexia - Az olvasás zavara

 

olvasás fejlesztése

Tudj meg többet a diszlexiáról ebben a cikkben!

 

Diszgráfia - Az írás zavara

 

diszgráfia fejlesztése

Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a diszgráfiáról!

 

Diszkalkulia - A számolás zavara

 

diszkalkulia kezelése

A számolási zavarraól, azaz a diszkalkuliáról írtam ebben a cikkben részletesen!

 

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!

 

NILD Tanulás Terápia

 

NILD Tanulás Terápia

Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény környékén.

 

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

GOH - GMP Beszédészlelés vizsgálat és fejlesztés

 

Nehézségei esetén a gyermek iskolai teljesítménye kudarcossá válhat.