Egyensúlyérzék és mozgáskoordinációs zavar gyermekkorban

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az Iskola előkészítő foglalkozások és Kulcsár – féle mozgásfejlesztő, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A mozgáskoordináció zavara egy olyan állapot, amelyben a gyermekek nehezen tudják összehangolni mozgásaikat. Ez a zavar befolyásolhatja a finommotoros és a grafomotoros képességeket, mint például az írást vagy a szabályos mozgások végrehajtását.

Abban az esetben beszélhetünk mozgáskoordinációs zavarról, ha valaki általánosságban nehézségeket tapasztal a mozgással kapcsolatban, amelyek jelentős hatással vannak a mindennapi életére és tevékenységeire. Ezek a nehézségek lehetnek például problémák az iskolai tevékenységekben vagy sportban.

A mozgásnak kiemelt szerepe van a gyermekek fejlődésében

A rendszeres testmozgás és a megfelelő mozgáskészségek fejlesztése segít a gyermekeknek erősíteni az izmaikat, fejleszteni az állóképességüket és javítani az egyensúlyérzéküket. Ez fontos az egészséges növekedéshez és fejlődéshez.

A mozgás és az agy között szoros kapcsolat van. A rendszeres testmozgás segíthet javítani a kognitív funkciókat, mint például a memóriát, a figyelmet és a tanulási képességeket. A különféle mozgásformák gyakorlása és megtanulása új neuronális kapcsolatok kialakítását és megerősítését eredményezheti az agyban.

Fontos, hogy minden gyermek egyedi, és a mozgásfejlődési zavarok sokféle formában és mértékben jelentkezhetnek. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében fontos, hogy szakemberrel konzultáljanak.

Milyen tünetei vannak a mozgáskoordinációs zavarnak gyermekkorban?

A zavar korai jeleinek felismerése rendkívül fontos, annak érdekében, hogy időben segítséget nyújtsunk a gyermeknek a fejlődése érdekében. Ezek a jelek változatosak lehetnek, és a gyermek egyedi jellemzőitől függően eltérőek lehetnek.

– A gyermeknek nehézségei lehetnek az apró mozdulatokkal, például az öltözködés során, gombolás vagy cipőkötés közben. Egyéb tevékenységek, mint például az írás vagy a rajzolás, szintén kihívást jelenthetnek számára.

– Könnyen elveszítheti az egyensúlyát, akár járás közben, akár egyszerűbb testmozgások során, mint például ugrás vagy futás.

– A gyermek lassabban fejlődik bizonyos motoros képességek tekintetében, mint például a mászás, a guggolás vagy a járás. Lehet, hogy hosszabb időbe telik, amíg megtanulja ezeket a készségeket és akár még késleltetett is lehet a fejlődésük.

– A gyermekek gyakran nehézségekkel küzdenek a sporttevékenységek során, mint például a labdajátékok vagy a futás. Nehezebben követik a mozgásokat vagy reagálnak a környezet változásaira.

mozgáskoordinációs zavar
A mozgáskoordinációs zavar korai jeleinek felismerése rendkívül fontos

Ezek a tünetek együttesen vagy önállóan is megjelenhetnek és minden gyermek esetében más-más mértékben jelentkezhetnek. Ha bármilyen aggályod merül fel a gyermek mozgásfejlődésével kapcsolatban, érdemes szakemberhez fordulni.

Miért fontos az egyensúlyérzék gyermekkorban?

Az egyensúlyérzék fejlesztése nagyon fontos a gyermekkorban, mivel számos területen hatással van a gyermek fejlődésére. Íme néhány ok, amiért az egyensúly fontos a gyermekkorban:

– Az egyensúly fejlesztése segíti az izmok erősítését és az állóképesség javítását. Ez hozzájárul a gyermek általános fizikai fejlődéséhez és egészségéhez.

– Az egyensúly fejlesztése segíti a gyermeket abban, hogy megtanulja a különféle mozgásokat és készségeket, például járni, futni, ugrálni, biciklizni és más sportokat űzni.

– Javítja a gyermek mozgáskoordinációját, ami fontos az összetett mozgások és tevékenységek végrehajtásához.

– Az egyensúly fejlesztése szorosan kapcsolódik az agyi fejlődéshez és a kognitív funkciókhoz. Az egyensúly javítása segíthet a gyermeknek abban, hogy jobban koordinálja a testüket, ami kedvező hatással van a beszédkészségre, tanulási képességekre és a kognitív fejlődésre.

Ezért fontos, hogy gyermekkorban lehetőséget kapjanak a különféle mozgásformák gyakorlására és az egyensúlyérzékük fejlesztésére, például játszva, sportolva, ugrálva vagy más fizikai tevékenységekkel foglalkozva. A rendszeres testmozgás és a változatos mozgásformák gyakorlása segíthetnek a gyermeknek kiegyensúlyozott és egészséges életmódot kialakítani, miközben támogatják a fizikai és kognitív fejlődésüket.

Ha egy gyermeknél az egyensúlyérzék nem fejlődik megfelelően, az különféle kihívásokat és nehézségeket okozhat számára. Ezek közé tartozhatnak:

– A gyermek nehezen tarthatja meg az egyensúlyát különféle helyzetekben és tevékenységek során, ami problémákat okozhat a mozgáskoordinációban.

– Az egyensúlyhiány és a koordinációs problémák növelhetik a gyermek esélyét balesetekre és sérülésekre, különösen sportolás közben vagy más fizikai tevékenységek során.

– A gyermek nehezen érzi magát biztonságban és magabiztosan, ha nem tudja megfelelően fenntartani az egyensúlyát. Ez befolyásolhatja az önbizalmát és önbecsülését.

Ha azt tapasztalod, hogy a gyermek egyensúlyérzéke nem fejlődik megfelelően, fontos szakemberhez fordulni. Ezek a szakemberek segíthetnek az okok azonosításában és megfelelő terápiás módszerek kidolgozásában a gyermek egyensúlyérzékének fejlesztésére és a problémák kezelésére. A korai intervenció és a megfelelő fejlesztés segíthet a gyermeknek megbirkózni a nehézségekkel és támogatni a fejlődését. Hozzám itt tudsz jelentkezni egy ingyenes konzultációra.

Hogyan lehet fejleszteni a mozgáskoordinációs zavart gyermekkorban?

A mozgáskoordinációs zavarral küzdő gyermekek fejlesztéséhez sok türelem kitartás és megfelelő szakmai támogatás szükséges. Fontos, hogy a gyermek szakértői segítséget kapjon. Ez lehetővé teszi az egyéni fejlesztési terv kidolgozását és a megfelelő módszerek kiválasztását.

A különféle szabadtéri és szabadidős tevékenységek, például az úszás, a biciklizés, a tánc kiváló mozgáskoordináció fejlesztésére, miközben a gyermek szórakozik és élvezi az időtöltést.

Nagyon hasznosak lehetnek az olyan játékos tevékenységek és játékok, amelyek célzottan fejlesztik a mozgáskoordinációt, segíthetnek a gyermeknek javítani a mozgáskészségeit és önbizalmát. Ezek a tevékenységek lehetnek például labdajátékok, építőjátékok, szimulációs játékok vagy mozgásos játékok.

Fontos megjegyezni, hogy minden gyermek egyedi és a legjobb fejlesztési módszerek egyénenként változhatnak. Ezért fontos egyéni terápiás tervet kidolgozni a gyermek számára, amely figyelembe veszi az egyéni szükségleteket és képességeket. A szülők, az oktatók és a szakemberek közös munkája kulcsfontosságú a sikeres fejlődés érdekében.

Hogyan segíthet a szülő?

– Bátorítsa a gyermeket arra, hogy játsszon szabadtéri környezetben, ahol változatos talajviszonyokkal találkozhat, például fűvel, homokkal vagy kavicsos úton. A játszótér, a park vagy az erdő ideális hely lehet, olyan tevékenységekhez, mint a futás, az ugrálás, a mászás és a labdajátékok.

– Kínáljon változatos mozgásos tevékenységeket a gyermeknek, beleértve a táncot, az úszást, a biciklizést, a gördeszkázást vagy a görkorcsolyázást. Ezek a tevékenységek segíthetnek a gyermeknek fejleszteni az egyensúlyérzékét és koordinációs képességeit.

– Játsszon olyan játékokat a gyermekkel, amelyek célzottan fejlesztik az egyensúlyérzékét és a koordinációs képességeit. Például építsenek meg együtt akadálypályákat otthon vagy a kertben, ahol a gyermeknek különböző akadályokon kell végig mennie.

– Próbáljanak ki egylábú egyensúlygyakorlatokat, vagy például a lábujjhegyen járás vagy a térdemelés.

– De a legfontosabb, bátorítsa és támogassa a gyermeket minden mozgásosgyakorlat során és dicsérje meg a fejlődésért és a kitartásért. A pozitív megerősítés segíthet motiválni a gyermeket és növelni az önbizalmát.

– Legyen türelmes és kitartó és adjon időt a gyermeknek, hogy kényelmesen megtanulhassa és fejlessze az egyensúlyérzékét és koordinációs képességeit.

BALANCE BOARD – EGYENSÚLYOZÓ HINTA PALLÓ zöld

A Balance Board Palló rendkívül sokoldalú a koncentráció és tanulási képességek fejlesztésében. Ez az eszköz segít a jobb egyensúly és mozgáskoordináció kialakításában. Ezen túlmenően, a Balance Board Palló használata serkenti a neuroplaszticitást, amely pozitív hatással van az idegrendszer és az agy működésére, elősegítve a tanulási képességek fejlődését. A Balance Board Palló használata lehetővé teszi a stressz és a feszültség csökkentését. Végül, az eszköz segít kialakítani a test és elme harmonikus egyensúlyát, ami megkönnyíti az egyének számára az odafigyelést és az új információk befogadását.

Milyen összefüggés van a mozgáskoordinációs- és a tanulási zavarok között?

A kétfél zavar között szoros összefüggések lehetnek. Noha ezek különálló zavarok, gyakran megfigyelhető, hogy együtt fordulnak elő.

A mozgáskoordinációs és a tanulási zavarok gyakran az agyi fejlődés és a kognitív folyamatok összetett rendszerével kapcsolatosak. Az agy olyan területei, amelyek felelősek a mozgásért és a mozgáskoordinációért, szoros kapcsolatban állnak, azokkal a területekkel, amelyek a tanulási és kognitív képességekért felelősek.

A mozgáskoordinációs zavarokkal küzdő gyermekek gyakran nehézségeket tapasztalnak a figyelem fenntartásában és a koncentrációban, ami további nehézségeket okozhat az iskolai tanulásban és teljesítményben. Az állandó küzdelem a mozgással és a koordinációval eltereli a figyelmet más fontos feladatokról.

A tanulási és mozgáskoordináció zavarai gyakran hatnak a gyermek érzelmi és szociális jólétére is. A nehézségekkel való küzdelem gyakran csökkenti az önbizalmat és az önbecsülést, ami szorosan összefügg a tanulási és teljesítménybeli nehézségekkel.

Kulcsár – féle komplex mozgásfejlesztés – Hogy a tanulás könnyebben menjen a gyereknek
A fejlesztés online is elérhető!
Ingyenes konzultációra itt lehet jelentkezni!

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!