Stresszoldás gyerekeknél – miért fontos, hogy foglalkozzunk vele?

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az AStOP – Auditív- Stresszt Oldó program szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A stresszoldás gyerekeknél olyan módszerek vagy tevékenységek összessége, amelyek segítenek csökkenteni vagy kezelni a gyerekekben kialakult feszültséget. Mert sajnos a stressz gyerekeknél is előfordulhat, nem csak felnőtteknél és különböző forrásokból származhat, például iskolai teljesítmény, társas kapcsolatok, családi problémák vagy éppen váratlan változások az életükben.

A stressz egy olyan pszichofizikai reakció, amelyet az emberek akkor tapasztalnak, amikor az életükben valamilyen kihívás vagy veszélyhelyzet áll fenn. A stressz lehet fizikai, érzelmi vagy mentális jellegű és az élet számos területén előfordulhat, például munkahelyi helyzetekben, iskolai feladatoknál, párkapcsolati problémákban vagy egészségügyi kihívásoknál.

A stressz valójában egy adaptív reakció, ami segít az egyéneknek megküzdeni a különböző kihívásokkal és veszélyekkel. Azonban, ha a stressz hosszú ideig fennáll, vagy túl intenzív, akkor negatív hatásokat okozhat az egyén fizikai és mentális egészségére. Például hosszú távú stressz kapcsolódhat szív- és érrendszeri problémákhoz, alvászavarokhoz, szorongáshoz, depresszióhoz és más egészségügyi problémákhoz.

Minden ember másként reagál a stresszre és ezért különböző stresszkezelési stratégiák működhetnek számukra. A stresszkezelés célja általában az, hogy segítsen az egyénnek jobban megérteni és kezelni a stresszforrásokat, valamint fejleszteni az érzelmi és mentális rugalmasságot a stresszes helyzetekben.

Miért fontos a stresszoldás gyerekeknél?

A stresszoldás fontos a gyerekeknél több okból is. A hosszú távú stressz káros hatással lehet a gyermek fizikai és mentális egészségére. A stressz csökkentése segíthet megelőzni az egészségügyi problémákat, például alvászavarokat, emésztési problémákat, fejfájást és a szorongást.

Ráadásul a stressz hatással lehet a gyerekek tanulási képességeire és teljesítményére az iskolában. Olyannyira, hogy a tanulmányi eredmények, az iskolai követelmények, a kortársakkal való kapcsolódás okozta feszültség az elsődleges oka a stressz kialakulásának a gyerekek esetében. Ez nem is csoda, hiszen a napjaik nagyobbik részét az oktatási intézményben töltik és a teljesítmény kényszer nem mindenkire hat ugyanúgy. Van, aki könnyebben veszi az akadályokat és van, akinek ez nagyon komoly aggódást, nyugtalanságot, feszültséget okoz. A stresszcsökkentő technikák alkalmazása azonban segíthet javítani a koncentrációt, emlékezést és problémamegoldó képességeket.

A stresszkezelés megtanulása segíthet a gyerekeknek megérteni és kezelni az érzelmeiket. Ez elősegítheti az érzelmi stabilitást és segíthet nekik jobban megküzdeni a mindennapi élet kihívásaival. A stressz ezen kívül hatással lehet a gyerekek szociális kapcsolataira és viselkedésére is. A kezelése segíthet abban, hogy a gyerekek hatékonyabban kommunikáljanak és kezeljék a konfliktusaikat.

A stresszkezelő módszerek megtanulása gyerekkorban elősegítheti az egészséges életmód kialakítását is, például ha csak a rendszeres testmozgásra, egészséges étkezésre és a megfelelő alvási szokások kialakítására gondolunk.

stresszoldás gyerekeknél
Stresszoldás gyerekeknél – minden szülő nyugodt, kiegyensúlyozott gyermekkort szeretne gyermekének

Ezek az okok mind azt mutatják, hogy a stresszkezelés fontos része lehet a gyerekek egészségének és boldogságának fenntartásában és fejlesztésében.

Mitől válhat stresszessé egy gyerek?

A gyerekek számára számos tényező lehet stresszkeltő. Ezek közé tartoznak:

Iskolai nyomás: mint ahogy arról már fentebb is írtam, az iskolai teljesítményre helyezett nagy hangsúly és a tanulási követelmények lehet komoly stresszforrás a gyerekek számára.

Társas kapcsolatok: a konfliktusok vagy nehézségek a barátokkal vagy a családtagokkal, a beilleszkedési nehézségek, a bántalmazás vagy kiközösítés is stresszt okozhatnak.

Családi problémák: a családi változások, mint például válás, veszteség vagy pénzügyi nehézségek, jelentős stresszt okozhatnak a gyerekek számára. Még akkor is, ha egyébként a szülők nem vonják bele a gyereket a problémáikba vagy annak mélyebb részleteibe. A gyerekek azonban sokszor megérzik ezeket a változásokat.

Környezeti változások: az otthoni, iskolai vagy közösségi környezetben bekövetkező változások, mint például költözés, új iskolai környezet vagy új tanár, szintén stresszt okozhatnak.

Teljesítménykényszer: a szülők vagy más felnőttek által rájuk gyakorolt nyomás, hogy teljesítsenek bizonyos szinten az iskolában, sportban vagy más tevékenységekben is komoly stresszfaktort jelentenek egy gyerek életében. Olyan is előfordul, hogy a gyermek válik maximalistává és saját magánat támaszt nehezen megugorható követelményeket, melyek komoly súlyként nehezednek a vállára.

Egy dolgot azonban ne felejtsünk el, hogy minden gyerek más és más és ugyanaz a helyzet két gyerek számára eltérő módon lehet stresszes. Az egyik gyermeknek lehet, hogy az iskolai nyomás a fő stresszforrás, míg a másik számára a társas kapcsolatok jelentik a legnagyobb kihívást. Az is fontos, hogy a stressz egyensúlyba kerüljön a gyerekek életében, és hogy tanuljanak hatékony stresszkezelési módszereket a feszültség csökkentése és kezelése érdekében.

Milyen stresszoldó módszereket lehet alkalmazni gyerekeknél?

Stresszoldó módszerek alkalmazása segíthet a gyerekeknek kezelni és csökkenteni a stresszt. Néhány hatékony stresszoldó módszer gyerekek számára:

Légzéstechnikák: az egyik leghatásosabb és leghasznosabb megoldás, egyszerű légzőgyakorlatokat tanítani a gyerekeknek, mert ezek segíthetnek ellazulni és csökkenteni a stresszt. A legtöbb technika arra épít, hogy a gyerek a saját légzésére koncentráljon, ami nyugtatja az agyat is, így segítve a feszültség csökkentését.

Relaxációs gyakorlatok: olyan relaxációs gyakorlatok, mint a progresszív izomlazítás vagy a vizualizáció segíthetnek a gyerekeknek ellazulni és csökkenteni a testi feszültséget.

Mozgás: ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás. A sportolás, a testmozgás, például séta, futás, kerékpározás vagy egyszerű mozgásos játékok segíthetnek a stressz levezetésében és a hangulat javításában. Nem mellékesen, egészséges is.

Kreatív tevékenységek: a rajzolás, festés, színezés vagy kézműves tevékenységek kipróbálása is segíthet a gyerekeknek kifejezni az érzéseiket és megnyugtatni az elméjüket.

Szabad játék: hagyjuk, hogy a gyerekek szabadon játszhassanak és kifejezhessék magukat játék közben. A szabad játék segíthet a stresszoldásban és a kreativitás fejlesztésében és nem utolsó sorban az érzelmeik megélésében és azok feldolgozásában is.

Szociális kapcsolatok, beszélgetés: fontos biztosítani a gyerekeknek lehetőséget arra, hogy időt töltsenek barátaikkal és másokkal, akikkel jól érzik magukat. A pozitív szociális kapcsolatok segíthetnek a stressz csökkentésében és az érzelmi támogatásban. Mindemellett beszélgessünk a lehető legtöbbet a gyermekünkkel, hagyjuk, hogy kimondhassa a problémáit, anélkül, hogy bírálnánk őket érte. Egy őszinte, felszabadító beszélgetés sokszor többet használ, mint bármi más.

AStOP – Auditív- Stresszt Oldó program: az Astop egy olyan módszer, amely auditív stimulációval segít csökkenteni a stresszt és szorongást. Ez a technika a zene és más auditív ingerek terápiás hatását használja a stressz kezelésére. Az Astop program során speciális zenei összeállításokat használnak, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy csökkentsék a stresszt és szorongást, valamint segítsenek az ellazulásban és a kikapcsolódásban. A zene különleges frekvenciákat és ritmusokat tartalmaz, amelyek hatékonyan befolyásolhatják az agy működését és az érzelmi állapotot. Az Astop program során a gyerekeknek naponta 20 percig kell hallgatniuk a zenei összeállításokat, amely segíthet csökkenteni a stresszt, javítani az alvást és jótékonyan befolyásolja a figyelmet, a memóriát, a viselkedést és általánosságban növelni az életminőséget.

Fontos, hogy figyeljünk a gyerekek egyéni igényeire és preferenciáira és próbáljuk meg kitalálni, hogy melyik stresszoldó módszer működik legjobban számukra. Az is fontos, hogy ezeket a módszereket rendszeresen gyakorolják, hogy hatékonyabban kezeljék a mindennapi stresszhelyzeteket.

Mi a kapcsolat a tanulás és a stressz között?

A tanulás és a stressz között szoros kapcsolat áll fenn és ez a kapcsolat mindkét irányban hatással lehet az egyénre. Néhány fontos megfontolás a tanulás és a stressz kapcsolatával kapcsolatban:

 • Ha valaki stresszes, nehezebben tud koncentrálni és feldolgozni az információkat. Ez vezethet a tanulási teljesítmény csökkenéséhez.

 • A túlzott stressz hosszú távon szorongást is okozhat a tanulás során, különösen azokban a helyzetekben, amelyek fontosnak vagy kihívásnak tűnnek a gyerek számára, például vizsgák vagy fontos dolgozatok, felelések előtt.
 • A folyamatos stressz kimerítheti a gyermek motivációját és elkötelezettségét a tanulás iránt, ami lehangoltságot és demotiváltságot eredményezhet.
 • A túlzott elvárások vagy a teljesítménykényszer stresszt okozhatnak a tanulási környezetben, ami hosszú távon negatívan befolyásolhatja a diák mentális és érzelmi egészségét.
 • Az érzelmi stressz megakadályozhatja az egyént abban, hogy hatékonyan tanuljon és fejlessze a tanulási készségeit, mint például a koncentráció, a problémamegoldás és a memória.
 • Fontos megjegyezni, hogy nem minden stressz negatív. A megfelelő mennyiségű stressz, amelyet pozitív stresszként ismernek, segíthet motiválni az embert és fokozhatja a teljesítményt a tanulás során. Azonban a túlzott stressz vagy a hosszú távú stressz negatív hatásokhoz vezethet.

Összességében fontos az egyensúly fenntartása a stressz és a tanulás között, és segíteni kell a gyerekeket abban, hogy hatékony stresszkezelési módszereket alkalmazzanak a tanulás során. Ez segíthet javítani a tanulási élményt és elősegítheti az egészséges fejlődést és tanulást.

Mi a különbség a stressz és a vizsgadrukk között?

A stressz és a vizsgadrukk két különböző, de néha összefüggő állapot. Sokan összekeverik vagy éppen egyenlőségjelet tesznek közéjük, pedig a két állapot nem ugyanaz. Nézzük meg, mi a különbség a két fogalom között:

Stressz:
– Általánosabb fogalom, amely bármilyen nyomás, kihívás vagy feszültség következtében jelentkező reakciót jelent.
– A stressz számos helyzetben jelentkezhet, nem csak vizsgákkal kapcsolatban, hanem például munkahelyi követelmények, személyes kapcsolatok vagy más élethelyzetek miatt is.
– A stressz lehet pozitív vagy negatív: pozitív stressz esetén az egyén motiváltabb lehet és jobban teljesíthet, míg negatív stressz esetén, érzelmi és fizikai tüneteket okozhat.

Vizsgadrukk:
– Specifikus típusú stressz, amely a vizsgákkal vagy más fontos eseményekkel kapcsolatos.
– A vizsgadrukk általában a vizsga, dolgozat előtti időszakban és alatt jelentkezik és a vizsgával kapcsolatos nyomás, félelem vagy aggodalom következménye lehet.
– A vizsgadrukk gyakran fizikai tünetekkel (például gyomorégés, fejfájás, remegés), érzelmi reakciókkal (például szorongás, ingerlékenység) és kognitív befolyással (például nehezebb koncentráció, zavartság) járhat. De nem áll fenn tartósan!

  Összességében a stressz egy általánosabb fogalom, amely bármilyen nyomás vagy kihívás miatt jelentkezhet, míg a vizsgadrukk egy specifikus típusú stressz, amely kifejezetten a vizsgákkal vagy más fontos eseményekkel kapcsolatos. A vizsgadrukk lehet a stressz egy formája, de nem minden stresszes helyzet vizsgadrukk.

  Én pszichopedagógusként különböző szorongásoldó módszerekkel személyesen Mozaik szorongásoldó csoport foglalkozásokon, online pedig coaching szolgáltatásom keretein belül segítem a hozzám forduló gyermekeket.

  NILD Tanulás Terápia

   

  NILD Tanulás Terápia

  Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény környékén.

   

  AStOP - Auditív- Stresszt Oldó program

   

  Sokszor nem is sejtik a szülők, hogy a gyermek tünetei, panaszai mögött a stressz, az ingerek túltelítődése áll. Az AStOP – Auditív Stresszoldó program online elérhető az ország egész területéről!

   

  Tanulási Coaching

   

  módszertan

  Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra!