Tanulási képesség fogalma és fejlesztése

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az Iskola előkészítő foglalkozások és Tanulási Coaching szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A tanulási képesség fogalma azt jelenti, hogy valaki milyen mértékben képes új ismereteket, készségeket vagy tapasztalatokat elsajátítani és alkalmazni. Ez magában foglalja a megértés képességét, az információk feldolgozását, az emlékezetet, valamint az alkalmazóképességet és az új kihívásokhoz való alkalmazkodást. A tanulási képesség befolyásolhatja az egyén teljesítményét az iskolában, a munkahelyen és az élet más területein is. Fontos szerepet játszik az egyéni fejlődésben és a sikeres életpályán való előrehaladásban.

A tanulási képesség fejlesztése számos szempontból rendkívül fontos:

A jó tanulási készségek segítik a gyereket abban, hogy hatékonyabban tanuljon és jobban megértse az új információkat. Ezáltal javítja az iskolai teljesítményt és eredményesebben végzi az iskolai feladatokat. Segít abban is, hogy jobban alkalmazkodjon az új kihívásokhoz és helyzetekhez a munkahelyen. Ez lehetővé teszi számára, hogy folyamatosan fejlődjön és haladjon előre a szakmai pályáján.

De nemcsak az iskolában vagy a munkahelyen, hanem az élet minden területén hasznos. Segít abban, hogy az egyén hatékonyabban tudjon megoldani problémákat és jobban tudjon alkalmazkodni a változó körülményekhez.

A gyermek tanulási képességeinek fejlesztése elősegíti az életen át tartó tanulást és fejlődést, így képes a változó világban szembenézni az új kihívásokkal, folyamatosan bővítve tudását és készségeit.

Milyen részekből vagy rendszerekből áll a tanulási képesség?

Kognitív képességek: a kognitív képességek magukban foglalják az észlelést, a figyelmet, a megértést, a gondolkodást és a problémamegoldást. Ezek azok a képességek, amelyek lehetővé teszik az információk feldolgozását és értelmezését.

Emlékezet: az emlékezet fontos szerepet játszik a tanulásban. Ide tartozik a rövid távú memória, a hosszú távú emlékezet és a munkamemória, amelyek mind segítik az információk tárolását és visszahívását.

Motiváció és érdeklődés: a tanulási folyamatok fontos eleme a motiváció és az érdeklődés. Ezek azok a tényezők, amelyek befolyásolják, hogy valaki mennyire elkötelezett a tanulás iránt és mennyire hajlandó erőfeszítéseket tenni az új ismeretek megszerzéséért.

Készségek és stratégiák: ez magában foglalja a különböző tanulási készségeket és stratégiákat is, mint például az információ keresése, az összefoglalás készítése, a jegyzetelés, a vizsgákra való felkészülés, valamint az időgazdálkodás és a stresszkezelés.

Szociális és érzelmi tényezők: a tanulás befolyásolható szociális és érzelmi tényezők által is. A pozitív tanulási környezet, a támogató kapcsolatok és az érzelmi intelligencia mind segíthetik a tanulást és a teljesítményt.

Ezek a részek vagy rendszerek együttműködve befolyásolják valakinek a képességét az új ismeretek megszerzésére és alkalmazására. Az egyéni készségek és erősségek változhatnak és azok a tanulási stratégiák és körülmények, amelyek a leginkább hatékonyak számunkra, szintén eltérőek lehetnek. Itt írtam erről részletesen.

tanulási képesség fejlesztése
A tanulási képesség fejlesztése nem csak az iskola miatt fontos, hanem a felnőttkorban, a munka világában is

Hol vesszük hasznát a tanulási képességeknek?

Alapvető fontosságúak az iskolai tanulmányok során. Segítenek az új tananyagok megértésében, emlékezetben tartásában, a házi feladatok elvégzésében és a dolgozatokra való felkészülésben.

Továbbá segítenek az új készségek megszerzésében és azok alkalmazásában a munkahelyi környezetben is. Ez lehet például új szoftverek vagy technológiák használatának tanulása, projektmenedzsment készségek fejlesztése vagy szakmai továbbképzések elvégzése.

Ezen kívül segítenek az egyéni fejlődésben és az életminőség javításában is. Tanulhatunk új hobbit, nyelveket, zenét, kézműves tevékenységeket vagy bármilyen más személyes érdeklődési területet.

De segíthetnek a kommunikációban és a másokkal való együttműködésben is. Tanulás által fejleszthetjük az empátiát, a problémamegoldó képességeket és az érvelési készségeket, ami elősegíti a hatékony és kiegyensúlyozott kapcsolatok kialakítását.

Hasznát vesszük az életvezetésben is, például pénzügyi tervezésben, időgazdálkodásban, egészségügyi döntésekben és életvezetési készségek fejlesztésében.

Mit jelent a tanulási képességek fejlesztése?

A tanulási képességek fejlesztése, olyan tevékenységek összessége, amelyek segítik az egyént abban, hogy hatékonyabbá és eredményesebbé váljon az új ismeretek megszerzésében és alkalmazásában. Ennek a folyamatnak több célja lehet:

Kognitív készségek javítása: ide tartozik az észlelés, a figyelem, a memória, a gondolkodás és a problémamegoldás képességének fejlesztése. Ez segít abban, hogy az egyén jobban tudja feldolgozni és megérteni az új információkat.

Tanulási stratégiák és készségek fejlesztése: Tanulási stratégiák és készségek, mint például az aktív hallgatás, a jegyzetelés, az összefoglalás készítése és a dolgozatokra való felkészülés módszereinek gyakorlása segít hatékonyabban tanulni és emlékezni az információkra.

Motiváció és önálló tanulás támogatása: fontos, hogy a gyerek motivált legyen a tanulásra. A fejlesztés magában foglalja a motiváció támogatását és az önálló tanulási képességek kialakítását, amelyek segítenek abban, hogy aktívan részt vegyen a tanulási folyamatban.

Szociális és érzelmi készségek erősítése: a fejlesztés során fontos az érzelmi intelligencia és a szociális készségek fejlesztése is. Ez segít abban, hogy hatékonyabban együttműködjünk másokkal és jobban kezeljük az esetleges stresszt és kudarcokat.

Rugalmas tanulási módszerek kialakítása: a fejlesztés során kiderül, hogy mely tanulási módszerek és környezetek működnek a gyermek számára a legjobban. A rugalmas tanulási módszerek kialakítása lehetővé teszi számára, hogy alkalmazkodjon a változó tanulási igényekhez és körülményekhez.

Mik a feltételei a fejlesztésének?

– A gyereknek kell lennie belső motivációjának és kitartásnak ahhoz, hogy hosszú távon elkötelezett maradjon a tanulás és a fejlődés iránt.

– Fontos, hogy legyenek konkrét célok és tervek arra vonatkozóan, hogy mely tanulási területeken kell fejlődni és hogyan fogjuk elérni ezeket a célokat.

– A fejlesztés során fontos a nyitottság az új kihívásokra és a hajlandóság, alkalmazkodni a változó tanulási körülményekhez és igényekhez.

– A gyereknek olyan környezetre és erőforrásokra van szüksége, amelyek lehetővé teszik számára, hogy hatékonyan tanuljon és fejlődjön. Ez magában foglalhatja a támogató családot és barátokat, a jó oktatókat és szakembereket, valamint az olyan tanulási eszközöket és forrásokat, mint könyvek, online kurzusok és tanulási platformok.

– Fontos, hogy képesek legyünk reálisan értékelni a gyermek előrehaladását és nyitottak legyünk a konstruktív visszajelzésekre, hogy azon dolgozzunk, ahol fejlesztésre van szükség.

Mikor gondoljunk arra szülőként, hogy jó lenne a fejlesztés?

Gyerekkorban számos tünete lehet, hogy érdemes lenne fejlesztésre gondolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a jelek nem feltétlenül jelentenek valamilyen problémát vagy hiányosságot, hanem lehetnek egyszerűen arra utalóak, hogy a gyermek nagyobb figyelmet és támogatást igényel a tanulásban.

– Ha a gyermeknek nehézségei vannak az iskolában, például rosszabb jegyeket kap, vagy folyamatosan küzd az iskolai feladatok elvégzése során, ez egy jel lehet arra, hogy segítségre van szüksége a tanulási képességeinek fejlesztéséhez.

– Ha alacsony önbizalommal rendelkezik az iskolában vagy más tanulási tevékenységekben, vagy ha látszólag elvesztette az érdeklődését az iskola vagy az új dolgok iránt, ez is lehet arra utaló jel, hogy szüksége van támogatásra a tanulási képességeinek fejlesztéséhez.

– Ha nehézségei vannak a figyelem fenntartásában vagy a koncentráció fenntartásában az iskolában vagy más tanulási helyzetekben.

– Ha a gyermeknek nehézségei vannak az olvasás, írás vagy számolás terén az iskolában.

– Ha magatartás problémái vannak az iskolában, például gyakran figyelmetlen vagy zavaró, ez lehet arra utaló jel, hogy valamilyen módon segítségre van szüksége.

Ezek a jelek lehetnek más okokra is visszavezethetők és a gyerekek fejlődése különböző ütemben történik. Ha azonban aggódsz a gyermek tanulási képességei miatt, érdemes lehet konzultálni egy szakemberrel- velem itt tudod felvenni a kapcsolatot -, hogy segítséget kapj a helyzet megértésében és a megfelelő támogatás megtalálásában.

Tippek otthonra

Otthon is sokféle módon lehet fejleszteni a gyermeket, íme néhány hatékony módszer:

– Rendszeresen biztosíts időt az olvasásra és az írásra. Válassz érdekes könyveket, magazinokat vagy online cikkeket a gyermek érdeklődési köréhez igazítva és ösztönözd őt, hogy beszéljen az olvasottakról. Az írás gyakorlása is fontos: kérd meg rá, hogy írjon naplót, levelet, vagy akár történeteket.

– Játsszatok matematikai vagy logikai játékokat, amelyek segítenek fejleszteni a problémamegoldó képességet és a matematikai készségeket. Kártyajátékok, logikai feladványok vagy akár matematikai társasjátékok remek lehetőségek.

– Bátorítsd a gyermekedet, hogy fedezzen fel és kísérletezzen. Ez lehet például természettudományos kísérletek elvégzése otthon, vagy online kutatások az érdeklődési körének megfelelő témákban.

– Alkalmazz játékos tanulási módszereket, amelyek segítenek a gyermeknek szórakoztató módon fejleszteni a különböző készségeket. Például használj társasjátékokat vagy online oktatóanyagokat, amelyek interaktív és szórakoztató feladatokat kínálnak.

– Dicsérd és bátorítsd a gyermeked minden erőfeszítését és előrelépését! Segíts neki kitűzni célokat és terveket készíteni azok elérésére és bátorítsd arra, hogy legyen türelmes és kitartó.

– Biztosíts egy nyugodt és rendezett tanulási környezetet otthon, amely segíti a koncentrációt és a tanulás hatékonyságát. Ügyelj arra, hogy a gyermeknek minden szükséges eszköz és segédanyag rendelkezésre álljon.

Fontos, hogy a gyermek egyéni igényeire és érdeklődési körére szabjátok az otthoni tanulási tevékenységeket és mindig figyeljétek az együtt töltött idő minőségére és a pozitív légkörre.
Ha pedig segítségre van szükséged a fejlesztéssel kapcsolatban, hogy még hatékonyabban tanuljon gyermeked, vedd fel velem bátran a kapcsolatot!

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

Tanulási Coaching

 

módszertan

Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén?  Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra!