A koncentráció fejlesztése gyerekeknél

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az Iskola előkészítő foglalkozások és Kulcsár – féle mozgásfejlesztő, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A koncentráció az a képesség, ami segít a gyerekeknek hosszabb ideig fókuszáltan foglalkozni egy adott tevékenységgel vagy feladattal. A koncentráció fontos készség minden életkorban, de különösen a gyerekkorban. Ez a képesség segíti a tanulást, a fejlődést és az alkotóképességet. A jó koncentrációs képesség lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy hatékonyabban tanuljanak az iskolában, jobban teljesítsenek a feladatokban és jobban élvezzék a tevékenységeket. A koncentrációs képesség fejlesztése fontos része a gyerekek nevelésének és oktatásának.

A koncentráció fejlesztése gyerekeknél többféle módon történhet, és számos technika és tevékenység létezik, amelyek segíthetnek ebben.

– Olyan játékok és tevékenységek, amelyek segítenek a gyerekeknek koncentrációjuk fejlesztésében. Ezek lehetnek logikai játékok, kirakók, építőjátékok, vagy akár kreatív tevékenységek, mint például festés vagy rajzolás.

– A koncentráció fejlesztése érdekében fontos rendszeresen gyakorolni. Például, rövid ideig tartó koncentrációs gyakorlatokat lehet beiktatni a mindennapi rutinba, majd fokozatosan növelni az időt.

– Fontos, hogy a környezet lehetőleg csendes és zavaró tényezőktől mentes legyen, hogy a gyerekek könnyebben tudjanak koncentrálni.

– Az egyértelmű szabályok és rutinok segítenek a gyerekeknek abban, hogy könnyebben fókuszáljanak és koncentráljanak, mert tudják, mire számíthatnak.

– Fontos a megfelelő egyensúly megtalálása a tevékenységek között és szüneteket tartani hosszabb koncentrációs időszakok után.

– Elengedhetetlen, hogy a gyerekeket dicsérjék és jutalmazzák, ha sikeresek vagy fejlődést mutatnak ezen a területen.

– A rendszeres testmozgás, pihentető alvás és az egészséges étkezés fontos a koncentrációs képesség fenntartásához és fejlesztéséhez.

Ez csak néhány példa arra, hogyan lehet fejleszteni a koncentrációs képességet a gyerekeknél. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden gyerek más, így érdemes kipróbálni különböző módszereket és megfigyelni, melyik működik a legjobban az adott gyerek számára.

Miért fontos fejleszteni a koncentrációt gyerekeknél?

A koncentrációs képesség fejlesztése rendkívül fontos a gyerekek számára számos okból:

Tanulás: a jó koncentrációs képesség segíti a gyerekeket abban, hogy hatékonyabban tanuljanak az iskolában. Képesek lesznek hosszabb ideig figyelni az órákon, jobban megértik az oktatott anyagot és könnyebben emlékeznek rá.

Teljesítmény: segíthet a gyerekeknek jobban teljesíteni a feladatokban és a dologozatokban. Ha képesek hosszabb ideig fókuszáltan dolgozni, hatékonyabban tudnak megoldani problémákat és feladatokat.

Önbizalom: ha a gyerekek jobban tudnak figyelni, koncentrálni, növekszik az önbizalmuk. Megtapasztalják, hogy képesek megbirkózni a kihívásokkal és elérni a kitűzött célokat.

Szociális interakciók: a jó koncentrációs képesség segíthet a gyerekeknek abban, hogy jobban részt vegyenek a szociális interakciókban. Képesek lesznek jobban figyelni másokra, megérteni mások érzelmeit és szükségleteit.

Alkotóképesség: segíthet a gyerekeknek abban is, hogy megéljék alkotóképességüket és kreativitásukat. Ha hosszabb ideig képesek fókuszálni egy adott tevékenységre, nagyobb esélyük van arra, hogy létrehozzanak valami újat és eredetit.

koncentráció fejlesztése gyerekeknél
A koncentráció fejlesztése gyerekeknél rendkívül fontos az eredményes iskolai teljesítményhez

Milyen jelei vannak annak, hogy gyengébb a koncentrációs készség?

A gyerek koncentrációjának fejlesztésére szükség lehet, ha megfigyelhetők az alábbi jelek:

– A gyerek gyakran vagy könnyen elveszíti a figyelmét egy tevékenység vagy feladat közben és gyorsan áttér más tevékenységekre anélkül, hogy befejezné az elkezdettet.

– A gyerek nyugtalan lehet, nehezen tud nyugodtan ülni és fókuszálni egy adott tevékenységre.

– A gyereknek nehézségei lehetnek a feladatok befejezésével, mert gyorsan elveszíti az érdeklődését vagy elveszíti a motivációját.

– A gyerek figyelme könnyen elterelhető más ingerek vagy zajok által és nehézségeket tapasztalhat a fókusz fenntartásában.

– Ha a gyereknek nehézségei vannak a koncentrációval, ez tükröződhet az iskolai teljesítményében is, például romló jegyekben vagy gyengébb tanulmányi eredményekben.

Ha ezeket a jeleket tapasztalod a gyerekednél, érdemes lehet megfontolni, hogyan lehetne segíteni neki a koncentrációs képességeinek fejlesztésében. Ez lehet például koncentrációs gyakorlatok alkalmazása, strukturált tanulási módszerek bevezetése, vagy szakértő segítség igénybevétele, ha szükséges. Velem itt tudod felvenni a kapcsolatot.

Mi a kapcsolat a koncentráció és a tanulási képesség között?

A koncentráció és a tanulási képesség között szoros kapcsolat áll fenn. A koncentrációs képesség az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy egy gyerek mennyire képes sikeresen tanulni és teljesíteni az iskolában.

A jó koncentrációs képesség lehetővé teszi a gyerek számára, hogy hosszabb ideig fókuszáltan tudjon dolgozni egy adott feladaton vagy tanulási tevékenységen. Ez lehetővé teszi számára, hogy jobban megértsen és befogadjon új információkat.

A koncentráció fejlesztése gyerekeknél segít abban, hogy a gyerek hatékonyabban megoldja a feladatokat és problémákat. Ha képes hosszabb ideig koncentrálni egy adott feladatra, jobban át tudja gondolni a lehetőségeket és megtalálni a megfelelő megoldást.

Segíti a tanulókat abban, hogy jobban emlékezzenek az új információkra és tananyagra. Ha valaki képes hosszabb ideig fókuszáltan tanulni egy adott témát, nagyobb esélye van arra, hogy az információkat hosszú távú emlékezetébe rögzítse.

A jó koncentrációs képesség lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy hatékonyan alkalmazzák a tanulási stratégiákat, például az ismétlés, a szervezés és a feldolgozás technikáit. Ez segíthet nekik jobban megtanulni és megérteni a tananyagot. A jó koncentrációs képességgel rendelkező gyerekek általában jobban teljesítenek az iskolai feladatokban, felelésekben és dolgozatokban.

Otthoni játékos megoldások a fejlesztésre

Otthon számos játék és tevékenység áll rendelkezésre a koncentrációs képesség fejlesztésére gyerekek számára.

Puzzle: a puzzle kirakása kiváló módszer a koncentrációs képesség fejlesztésére. A gyerekeknek szükségük van fókuszra és türelemre ahhoz, hogy a darabokat összeillesszék és befejezzék a képet.

Memóriajátékok: a memóriajátékok, mint például a párosító játékok, segítenek a gyerekeknek fejleszteni a figyelmüket és emlékezetüket, miközben keresik a megfelelő párokat.

Építőjátékok: az építőjátékok, például LEGO vagy más építőkockák segítenek a gyerekeknek tervezni és építeni, miközben koncentrálnak az építkezés folyamatára.

Labirintusok: a labirintusok vagy kirakós játékok kiválóan alkalmasak a koncentrációs képesség és a problémamegoldó készség fejlesztésére, miközben a gyerekeknek meg kell találniuk a kivezető útvonalat a labirintuson vagy össze kell rakniuk a kirakóst.

Színezők: a színezők segíthetnek a gyerekeknek abban, hogy hosszabb ideig fókuszáltan dolgozzanak, miközben színezik és kitöltik a mintákat.

Logikai játékok: olyan játékok, mint például a Sudoku, keresztrejtvények vagy logikai játékok segíthetnek a gyerekeknek fejleszteni a gondolkodási készségeket és a koncentrációs képességet.

Társasjátékok: bizonyos társasjátékok, mint például a Scrabble vagy a Monopoly, segíthetnek a gyerekeknek koncentrálni és stratégiát alkotni a játék során.

Detektív parti figyelemfejlesztő társasjáték

Fedezzétek fel a „Detektív Party” társasjátékot, ahol minden játékos egy kis nyomozóvá válhat ebben az izgalmas családi kalandban! Ez a játék tökéletes eszköze annak, hogy a család minden tagja együtt töltse az időt, miközben fejleszti a megfigyelőképességét, a problémamegoldó készségét és a gyorsaságát. A kártyajáték kiváló figyelemfejlesztő játék.

Agyintegrációs kártyacsomag

Volt már olyan helyzet, amikor nehezen tudtál összpontosítani az iskolai órákon? Vagy amikor csak nem akart összejönni a koncentráció a házi feladatok írásakor? Amennyiben valamelyik kérdésre igen a válaszod, akkor ezt a játékos programot neked találták ki! A tanulás előtti, közbeni vagy utáni időszakra szabott, amely segít szinkronizálni, megnyugtatni és jókedvre deríteni téged!

Gyümi kártyajáték

A GYÜMI egy könnyen tanulható kártyajáték, amelyet 1-6 játékos játszhat. Az átlagos játékidő rövid, mindössze 25 perc. Mivel könnyen tanulható, már 6 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet főleg a gyűjteményépítés és a memóriakészség fejlesztésére épül.

Cortex Kids 2 társasjáték

Egy szórakoztató játék, amellyel barátaiddal mérhetitek össze tudástokat és ügyességeteket. A játék 8 különböző kihívást kínál, amelyek garantáltan megmozgatják logikátokat, memóriátokat és gyorsaságotokat: tapintásos feladatok, párok keresése, trükkös színfelismerés, vidám labirintusok – és még sok más vár rátok! A játékot 2-6 játékos játszhatja, és mindössze 15-20 perc az átlagos játékidő. Ajánljuk mindenkinek, aki legalább 6 éves.

Ez csak néhány példa arra, hogy milyen játékok segíthetnek a koncentrációs képesség fejlesztésében otthon. Fontos azonban, hogy válassz, olyan játékokat, amelyek megfelelnek a gyerek életkorának, érdeklődésének. Továbbá, amelyek élvezetessé teszik a tanulást és a fejlődést számukra.

Ha pedig segítségre lenne szükséged a gyermeked koncentrációs készségének fejlesztésében fordulj hozzám bizalommal vagy nézz szét a webáruházamban a játékok között.

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!