figyelem, memória

Memória és figyelem fejlesztő játékok

A gyermekek figyelmi készségeinek fejlesztése nem csupán a nevelés egy része, hanem egy olyan kiemelkedő elem, amely meghatározza a kognitív és szociális fejlődésüket. Az óvodás és kisiskolás korú gyermekek számára a gyermekkor a felfedezés, a tanulás és az alapvető készségek kialakítása szempontjából kritikus időszak. Ebben a dinamikus fejlődési szakaszban a figyelem olyan alapvető képesség, amely befolyásolja a tanulás hatékonyságát és az élet későbbi szakaszaiban való boldogulást.

 

Kínálatunkban olyan társaskátékok találhatóak, melyek kíválóan teljesítik ezt a célt, azaz, hatékonyan de játékosan fejlesztik a memóriát és a figyelmet.

A társasjátékok nem csupán a szórakozás eszközei; ezek a játékok stratégiai tervezést, logikai gondolkodást és szociális interakciót ötvözve nyújtanak szórakoztató és tanulságos élményeket.

figyelem fejlesztő játékok

A memória és a figyelem fejlesztés nem mindig tűnik könnyű feladatnak, különösen azoknak az anyáknak, akik szeretnék, hogy gyermekeik ne csak élvezzék az időtöltést, de közben fejlődjenek is. Termékkategória kínálatunk összeállításakor arra fókuszálunk, hogy a társasjátékok világa varázslatos eszközzé váljon a figyelemfejlesztés terén. Az itt kapható játékok nem csupán szórakoztatnak, hanem aktívan részt vesznek a gyermek figyelmi képességeinek kialakításában és fejlesztésében.

 

Válassz a termékek közül!

Mind a(z) 24 találat megjelenítve

 Miért hatékonyak a társasjátékok a figyelemre?

A figyelemfejlesztő játékok némileg másokban különböznek a hagyományos szórakoztató játékoktól. Ugyanis ezek a játékok nem csak arról szólnak, hogy a gyerekek szórakozzanak és kellemes időt töltsenek el, hanem egyúttal arról is, hogy fejlesszék a figyelmüket és kognitív képességeiket. De mitől válnak hatékonyakká ezek a játékok a figyelem fejlesztésében?

 

Kihívás, koncentráció

Első és legfontosabb, hogy a figyelemfejlesztő játékok rendelkezzenek egy olyan kihívással, ami megköveteli a játékosoktól a koncentrációt és a figyelmet. Ez lehet egy bonyolultabb játékmenet, egy rejtélyes feladvány, vagy akár egy stratégiai döntés, amely meghozatalához a gyereknek teljes figyelmet kell szentelnie. Például, a játékok, amelyek egyesítik a gyors döntéshozatalt és a pontos megfigyelést, kiválóan fejlesztik a figyelmet.

 

Változatosság, kreativitás

Másodszor, a változatosság és a kreativitás is nagyon fontos. A gyermekek könnyen elveszíthetik érdeklődésüket, ha egy játék túl egyszerű vagy egyhangú. Azok a figyelemfejlesztő játékok, amelyek változatos kihívásokkal rendelkeznek, és lehetőséget kínálnak a játékosoknak a saját megközelítésük kifejezésére, kiválóan támogatják a figyelem fenntartását és fejlesztését. Itt ilyen játékok találhatóak.

 

Együttműködés

Ezenkívül, a társasjátékok egyedülálló szociális dinamikát hoznak létre, ami szintén elősegíti a figyelmet. A közös játék élménye során a gyerekeknek együtt kell dolgozniuk, kommunikálniuk és megérteniük egymást. Ezáltal nem csak a játékra, de a társakra való figyelem is fejlődik. Például, együttműködésre épülő játékok, ahol a játékosoknak együtt kell dolgozniuk egy közös cél eléréséért, kiválóan támogatják a figyelmet és az együttműködést.

 

A koncentráció és a társasjátékok kapcsolata

Az ebben a termékkategóriában megvásárolható társasjátékok elősegítik a koncentráció fejlesztését is a gyerekeknél. A koncentrációs készség kialakulása rendkívül fontos az iskolai teljesítmény, a problémamegoldás és az általános mentális fejlődés szempontjából. Ahogy a gyermekek részt vesznek különféle társasjátékokban, nem csak szórakozást találnak, hanem aktívan fejlesztik a figyelmüket is.

Egyes játékok rendkívüli stratégiai gondolkodást igényelnek, és a gyerekeket arra ösztönzik, hogy tartsák fenn a figyelmüket a játékmenet minden mozzanatában. A szabályok figyelése, a következő lépés előre átgondolása és a játékbeli események nyomon követése mind olyan készségek, amelyek fejlesztik a koncentrációt.

A játékokban való részvétel során a gyerekeknek meg kell találniuk az egyensúlyt a taktikai gondolkodás és a gyors döntéshozatal között. Például, a kártyajátékok gyakran olyan helyzeteket teremtenek, ahol a gyerekeknek gyorsan reagálniuk kell az ellenfél lépéseire, miközben megtervezik a saját stratégiájukat. Ez a fajta interaktív játék elősegíti, hogy a gyermek koncentrált maradjon a játék teljes időtartama alatt.

Egyes társasjátékokkal járó kihívások nemcsak a jelenben való figyelmet, hanem a tervezési készségeket is fejlesztik. Azok a játékok, amelyekben a játékosoknak hosszú távú célokat kell kitűzniük, és azok eléréséhez folyamatosan koncentrálniuk kell, kitűnően támogatják a hosszú ideig tartó figyelem fenntartását.

A problémamegoldás és a figyelem kapcsolata

A problémamegoldás készsége és a figyelem szorosan összefonódik a gyermekfejlődés során. A társasjátékoknak kiemelkedő szerepük van abban, hogy segítsék a gyermekeket abban, hogy fejlesszék mind a problémamegoldó képességüket, mind pedig a figyelmüket. Ahogy a gyerekek különböző játékokat játszanak, olyan készségeket fejlesztenek, amelyek a való életbeli problémák megoldásához is elengedhetetlenek.

A társasjátékok gyakran olyan kihívásokat rejtenek magukban, amelyek megoldásához a játékosoknak figyelmesnek kell lenniük a játék eseményeire és a többi játékos lépéseire. Ez nem csak a taktikai gondolkodást, hanem a figyelem fenntartását is igényli. A problémamegoldás és a figyelem kapcsolata tehát abban rejlik, hogy a játékosoknak egyszerre kell kezelniük a jelenbeli eseményeket és tervezniük kell a jövőt.

Ezen túlmenően, ezek a társasjátékok a gyerekekkel való interakció során különböző problémamegoldási stratégiák kidolgozására ösztönöznek. Például, egy olyan játékban, ahol a játékosoknak közösen kell egy célt elérniük, a problémamegoldásnak szorosan össze kell fonódnia a kooperációval és a kommunikációval. A gyerekeknek figyelniük kell egymás lépéseire, megbeszélniük a taktikákat és együtt kell működniük a közös cél érdekében.

A játékokban rejlő problémamegoldási helyzetek a való életre is átültethetők. A gyerekek olyan készségeket sajátíthatnak el, mint a rugalmasság, a tervezés és az elemzés, amelyek a mindennapi élet kihívásaival való szembenézés során is hasznosak lehetnek. 

Kitti02

Rólam

Miért bízz bennem?

Szalai – Lászlók Kitti, gyógypedagógus vagyok, a Játszva olvass! megálmodója és megalkotója.

A munkám során sok figyelemzavaros, diszlexiás gyermekkel találkozom, akiket nagyon nehezen tudok rávenni az olvasás gyakorlására, ezért mindenféle játékos megoldást kell kitalálnom. Innen jött az ötlet, hogy olyan játékokat tervezzek meg, amelyekkel a gyerekek játékosan gyakorolják az olvasást. A Játszva olvass játékokat használhatják pedagógusok, gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok, de akár szülők is, ezáltal megszerettetve a gyermekekkel az olvasást. A játékok párban játszhatóak. A közös játék lehetőséget ad a táras élmények szerzésére, a beszélgetésre, a szociális készségek fejlesztésére. Mindezek mellett a versengés motiválja a gyermekeket, ezáltal szívesebben gyakorolják az olvasást.

Társasjátékok és kognitív képességek

A társasjátékoknak különleges szerepük van a kognitív képességek fejlesztésében a gyerekek körében. Az agy fejlődése szempontjából ezek a játékok kiemelkedő lehetőséget kínálnak a memória, a logika és a kreativitás fejlesztésére. A játék során alkalmazott kognitív készségek nem csupán szórakoztatják a gyerekeket, hanem aktívan részt vesznek az értelmi képességeik kialakításában is.

Memória

Az egyik alapvető kognitív készség, amelyet a társasjátékok kiválóan fejlesztenek, a memória. Különféle játékok, mint a memóriajátékok vagy a stratégiai társasjátékok, megkívánják a játékosoktól, hogy tartsák számon a játék során látott vagy hallott információkat. Ezáltal a gyerekek memóriája fejlődik, ami kiemelkedő szerepet játszik az iskolai tanulásban és a mindennapi életben.

Logika

A logikai gondolkodás kialakulását is támogatják a társasjátékok. A játékosoknak gyakran stratégiákat kell kitalálniuk, problémákat kell megoldaniuk és következtetéseket kell levonniuk a játékmenet alapján. Ez a fajta gondolkodás az értelmi képességek sokoldalú fejlődését eredményezi.

Kreativitás

A kreativitás is része a kognitív képességek palettájának, és ezt a képességet is fejleszthetik a társasjátékok. A játékok gyakran olyan helyzeteket teremtenek, ahol a gyerekeknek kreatív megoldásokat kell találniuk vagy érdekes történeteket kell kitalálniuk. Ezáltal a gyerekek szabadon kibontakoztathatják képzelőerejüket és kreatív kifejezőképességüket.

A társasjátékok hatásai a szociális készségekre és az empátiára

A társasjátékok nemcsak a szórakozás, figyelem, memória és az érzelmi intelligencia fejlesztésének terén játszanak kiemelkedő szerepet, hanem a szociális és empátiás készségek fejlesztése aspektusában is. A közös játék és az interakció más játékosokkal a gyerekek számára egyedülálló lehetőséget kínál a szociális készségek kialakítására és az empátia fejlesztésére.

A szociális készségek fejlesztését támogatja a játék során kialakuló kommunikáció és együttműködés. A társasjátékok kiváló eszközök arra, hogy a gyerekek megtanulják megosztani a figyelmet, megértse a másik fél szándékait, és alkalmazkodjanak a játékszabályokhoz. Ezen interakciók során a gyerekek gyakran megtanulják  az alapvető szociális normákat, mint például a türelem, a tisztelet és az együttműködés.

 

Az empátia fejlesztésében is kiemelkedő szerepet játszanak a társasjátékok. A játékokban rejlő karakterek, történetek és helyzetek lehetőséget teremtenek arra, hogy a gyerekek beleképzeljék magukat mások helyzetébe. Például, egy olyan játék, ahol egy szereplő dilemmákkal szembesül, ösztönzi a gyerekeket arra, hogy megfontolják mások érzéseit és gondolatait.

Az empátia és szociális készségek fejlesztése a társasjátékok által nemcsak a társasjátékozás ideje alatt jelentkezik, hanem átterjed a mindennapi életre is. A gyerekek megtanulják, hogy hogyan értessék meg magukat, hogyan hallgassanak másokra és hogyan reagáljanak különböző szociális helyzetekben.

Hírlevél Feliratkozás

Ne maradj le az aktuális hírekről, cikkekről, hasznos információkról. Iratkozz fel a hírleveleimre. Csak kattints a gombra!

Ingyenes szállítás

15.000 Ft felett ingyen szállítjuk ki a rendelésedet.

Biztonságos fizetés

Fizetés kényelmesen és biztonságosan bankkártyával

100% elégedettség

14 napig bármikor visszavesszük a terméket.

Ügyfélszolgálat

Munkatársaink készséggel állnak a rendelkezésedre

Szolgáltatások

Nem csak fejlesztő játékokkal tudok segíteni, hanem igénybe vehetőek képességfejlesztő szolgáltatásaim is, melyek a gyermek fejlesztendő területeire fókuszálva személyre szabottak  minden esetben.

mozgásfejlesztés terápia

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

A fejlesztést lehetőség van online is igénybe venni az ország bármely pontjáról! A módszer lényege, a mozgáson keresztül való tanulás, fejlődés és ismeretszerzés.

NILD Tanulás Terápia

NILD Tanulás Terápia

Komplex fejlesztő terápia tanulási nehézségekkel vagy beilleszkedési zavarokkal küzdő óvodások és kisiskolások számára. A tanuláshoz szükséges képességeket és részképességeket fejleszti.

NILD Tanulás Terápia

Tanulási Coaching

Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra!

iskola előkészítés szolgáltatás

Iskola előkészítő foglalkozás

Készülj velem a boldog, nyugodt, magabiztos és zökkenőmentes iskolakezdésre! Játékos tanulást elősegítő foglalkozások 5 – 6 éves nagycsoportos óvodások részére.

mozgásfejlesztés terápia

GOH – GMP Beszédészlelés vizsgálat és fejlesztés

A beszédészlelés és a beszédértés megfelelő szintje elengedhetetlen az olvasás és írás elsajátításához. Nehézségei esetén a gyermek iskolai teljesítménye kudarcossá válhat.

astop

AStOP - Auditív - Stresszt Oldó Program

Sokszor nem is sejtik a szülők, hogy a gyermek tünetei, panaszai mögött a stressz, az ingerek túltelítődése áll. Az AStOP – Auditív Stresszoldó program online elérhető az ország egész területéről!