Finommotorika fejlesztése otthon és az iskolában

szerző
A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A gyerekek fejlődése során a finommotorika készségei kiemelkedő fontossággal bírnak. A precíz mozgásokra, ceruzafogásra és a szem – kéz koordinációra való képesség alapvetően meghatározza nemcsak az iskolai teljesítményüket, hanem a mindennapi életük során szerzett élményeket és készségeket is. Az otthoni és iskolai környezet kritikus szerepet játszanak ezen készségek kialakításában és fejlesztésében.

Ebben a cikkben olyan játékos kihívásokat és tevékenységeket fogok megmutatni, amelyek segítenek a finommotorika fejlesztésében mind otthon, mind az iskolában. A játék és a tanulás összekapcsolása nemcsak motiválóbbá teszi a gyerekek számára a fejlesztő tevékenységeket, hanem hozzá is járul a kreativitásuk és problémamegoldó képességük fejlődéséhez.

Mi a különbség a finommotorika és a grafomotorika között?

Ezt nagyon fontos tisztázni, mielőtt tovább megyünk.

A finommotorika és a grafomotorika két különböző, de szorosan összekapcsolt fogalom a gyermekfejlődés és az oktatás területén.

Finommotorika:

 • A finommotorika a kis izmok mozgását jelenti, például az ujjak, kezek, csuklók finom, precíz mozgásait.
 • Ide tartoznak olyan tevékenységek, mint a ceruzafogás, apró tárgyak kezelése, öltözködési feladatok (gombolás, cipőfűzés), és egyéb apró manipulációk.
 • A finommotorikus készségek szükségesek az iskolai sikerekhez, mivel az írás, rajzolás, könyvek lapozása és egyéb tevékenységekhez elengedhetetlenek.
finommotorika fejlesztése
A finommotorika fejlesztése egyes esetekben nagyon fontos lehet

Grafomotorika:

 • A grafomotorika a finommotorikus készségek egy alcsoportja, amely kifejezetten az írással, rajzolással, és más, ceruzával vagy más írószerekkel történő tevékenységekkel kapcsolatos.
 • A grafomotorikus készségek magukban foglalják az íráshoz és rajzoláshoz szükséges mozdulatokat, az irányítást, és az íráshoz szükséges koordinációt.
 • Az íráshoz való alkalmazkodás, például a betűk és számok helyes megformálása, a sorrend megtartása, a vonalak és ívek irányítása is a grafomotorikus készségek részét képezik.

Ezért a finommotorika egy szélesebb kategória, amely magában foglalja a kis izmok mozgását, míg a grafomotorika specifikusan az írással és rajzolással kapcsolatos készségekre összpontosít. A finommotorika előkészíti a grafomotorikus mozgásokat. A grafomotorika és a finommotorika fejlesztése fontos a gyermek teljes fejlődése és az iskolai siker szempontjából.

Webshopban kapható termék: kattints a képre!

Mikor jöhet szóba a finommotorika fejlesztése?

Ha ezekre a kérdésekre nem a válasz, illetve az utolsó kérdésre igen, akkor a gyermeknek szükséges a finommotorika fejlesztése:

 • Tudja-e a gyermek az ollót, tűt, lyukasztót, evőeszközöket megfelelően használni?
 • Kell-e neki segíteni az étkezésben vagy az öltözködésben?
 • Tud-e csippenteni, gömbölyíteni vagy sodorni?
 • Megfelelően koordinálva használja-e mind a két kezét?
 • Tudja-e egymástól függetlenül mozgatni az ujjait? Vannak-e együttmozgások?
 • Szokta megvágni, megszúrni magát? Elejt, felborít, kiborít dolgokat?

 Játékos tevékenységek otthon

Az otthoni környezetben számos módon lehet fejleszteni a gyermek finommotorikus készségeit. Fontos, hogy a tevékenységek legyenek szórakoztatóak és motiválók a gyermek számára. Az együtt töltött idő és az élmények segíthetik a fejlődést. Ha bármilyen aggodalom merül fel a gyermek fejlődése kapcsán, érdemes konzultálni egy szakemberrel.
Az itt ajánlott feladatok segítenek a gyermeknek összehangolni a két kezük működését, az ujjaik megfelelő koordinálását, erősítik a kéz izmait és a megfelelő ceruzafogás kialakításában is hatalmas segítséget nyújtanak.

1. Gyurmázás

A gyurmázás nemcsak az alkotás és a kreativitás terén kínál lehetőségeket, de kiválóan fejleszti a gyermek finommotorikus képességeit is. A gyurma megfelelően rugalmas anyag, ami lehetővé teszi a különböző formák és alakzatok kialakítását. A ceruzafogás kialakulásában is segít, miközben a gyermek szórakozva fejleszti kézügyességét.

2. Apró építőkockák és kirakók

Az apró építőkockákkal való játszás és a különböző kirakók összeállítása nemcsak szórakoztató, de kiválóan fejleszti a finommotorikus képességeket. A kockák összeillesztése és a kirakó részeinek pontos illeszkedése során a gyermek számtalan apró, mégis fontos mozdulatot hajt végre, ami elősegíti a ceruzafogás és a kézügyesség kialakulását.

3. Nyomdázás

A nyomdaformákat megfelelő erősséggel kell a papírlapra nyomni, hogy látványos legyen a forma. Biztos kézzel kell az ujjakkal megtartani. Ha nincs otthon nyomda készletünk, használhatunk parafadugót vagy kifaragott krumplit is, amiket festékbe mártva lehet nyomdázásra használni. Ez a kreatív, szórakoztató tevékenység is fejleszti a finommotorikát.

4. Csipeszelés

Nagyobb csipesszel vagy cukorcsipesszel helyezzen a gyermek különböző apróbb tárgyakat egyik edényből a másikba.

homokozás

5. Gyöngyfűzés

A gyöngyfűzés kiváló eszköz a finommotorikus készségek fejlesztésére, mivel ez a tevékenység finom precíziót, kéz-szem koordinációt és ujjügyességet igényel. A gyöngyök fűzése során a gyermek apró mozgásokat végez, ami segíti a kis izmok fejlődését és az ujjak koordináltabb működését.

6. Puzzle kirakás

A kisebb darabszámú puzzle-ok kirakása segíthet a kéz-szem koordinációban, valamint a finommotorikus készségek fejlesztésében.

7. Homokozás

Játsszatok homokkal vagy sóval. Az ujjakat és kéztartást finomhangoló tevékenységként használhatjátok, például formákat készítve.

8. Ujj- és kézjátékok

Különböző ujj- és kézjátékokkal fejlesztheted a finommozgásokat. Például a számológombokkal való játék, ujjbabok, vagy ujjfestés. ( Ez utóbbi típusú játékok megtalálhatóak a webshopomban is. )

9. Öltözködési feladatok

Engedd meg a gyermeknek, hogy saját maga próbáljon meg különböző öltözködési feladatokat elvégezni, mint például a cipőfűzés vagy a gombolás.

10. Tépkedés

Különböző színű papírlapokat tépkedjen a gyermek darabokra, majd ezekből a “mozaikokból” készítsen egy képet. Igazán szórakoztató és kreatív feladat.

Játékos kihívások az iskolában

A játékos kihívások nem csak otthon, hanem az iskolai környezetben is kulcsfontosságúak a finommotorika fejlesztésében. Az iskolában tanuló gyermekek számára különféle játékos tevékenységek beépítése az oktatási rendszerbe nemcsak szórakoztatóvá teszi az órákat, de segíthet a gyerekeknek abban, hogy élvezzék és hatékonyabban alkalmazzák a finommotorikát a tanulási folyamat során.

Az oktatási rendszerbe integrált interaktív játékok és tevékenységek kiváló módszert nyújtanak a finommotorika fejlesztésére. A tanárok és pedagógusok egyaránt alkalmazhatnak olyan tevékenységeket, amelyek nem csak az adott tantárgyhoz kapcsolódnak, hanem interaktívan fejlesztik a gyerekek ceruzafogását, kézügyességét és egyéb finommotorikus készségeit.

Tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek finommotorikus készségeinek támogatása az iskolai környezetben

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára az iskolai környezet kihívásokkal teli út lehet. A tanítás során egyre inkább felmerül a kérdés: hogyan segíthetjük a finommotorikus készségeiket fejleszteni, hogy könnyebben és hatékonyabban vehessenek részt a tanulási folyamatban?

A tanulási nehézségek és a finommotorika között szoros összefüggés mutatkozik. A gyerekeknek, akiknek nehézségeik vannak az olvasásban, írásban vagy matematikában, gyakran további kihívásokkal kell megküzdeniük a ceruzafogás, a kéz-szem koordináció és más finommotorikus készségek terén. Ezek a készségek azonban alapvető fontosságúak a tanulási folyamatokban és az iskolai sikerekben.

A finommotorikus készségek támogatása nemcsak a tanulási eredményeket, hanem a gyermekek önbizalmát és motivációját is javíthatja az iskolában.

Konkrét kihívások és megoldások

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek finommotorikus készségeinek támogatása során számos konkrét kihívással kell szembenézni. Ezek a kihívások lehetnek egyediek és változatosak, de a megfelelő megközelítéssel és támogatással leküzdhetők. Az alábbiakban áttekintjük néhányat ezek közül, valamint bemutatjuk a lehetséges megoldásokat.

Hogyan ismerjük fel a finommotorikus nehézségeket?

Az első lépés a probléma felismerése és az azonosítás. A tanároknak és szülőknek figyelniük kell a gyermekek írásbeli teljesítményére, ceruzafogására és egyéb finommotorikus tevékenységeire.
Megoldás: Rendszeres értékelések és megfigyelések révén azonosíthatjuk a lehetséges finommotorikus nehézségeket. Az azonnali visszajelzés lehetőséget ad a gyors reakcióra és a szükséges támogatás biztosítására.

ujjfestés

Helyes ceruzafogás kialakítása

Az írás során jelentkező nehézségek gyakran a ceruzafogás és az írás koordinációjának hiányából adódnak. A kihívások ezen a területen kihatnak a gyermek önértékelésére és motivációjára is.
Megoldás: Különböző ceruzák és íróeszközök kipróbálása, valamint speciális ceruzafogás-technikák és gyakorlatok alkalmazása segíthet a gyermeknek fejleszteni a ceruzafogását és az írásbeli kifejezését.

Egyéni támogatási stratégiák kidolgozása

Minden gyermek egyedi, és a finommotorikus kihívások is eltérőek lehetnek. Az egyéni támogatási stratégiák kidolgozása elengedhetetlen a hatékony segítségnyújtáshoz.
Megoldás: Az iskolai szakemberek, például a tanárok, gyógypedagógiai szakemberek és szülők közötti együttműködés kiemelten fontos. Az egyéni támogatási tervek kidolgozása és rendszeres értékelése biztosítja a személyre szabott fejlesztést. Hozzám is fordulhatnak azok a szülők, akik úgy érzik, gyermeküknek fejlesztésre lenne szüksége.

Gyakorlati tippek

Az iskolai környezetben alkalmazott gyakorlati tippek és tevékenységek elengedhetetlenek a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek finommotorikus készségeinek hatékony támogatásában.

1. Ergonomikus íróeszközök:

Biztosítsunk olyan íróeszközöket, amelyek ergonomikusak és könnyen foghatók, segítve ezzel a ceruzafogás fejlődését.

2. Szabad mozgásos tevékenységek:

Szabadtéri játékok: Használjuk a szabadtéri teret ( pl. iskola udvar, otthoni kert, játszótér ) olyan játékokra, amelyek a nagyobb izmokat és a kéz-szem koordinációt fejlesztik.
Labdajátékok: Labdajátékok segíthetnek a gyerekeknek az ügyesebb mozgások és a precíz célzás fejlesztésében.

3. Játékos Versenyek

Szervezzünk időszakos játékos versenyeket, amelyek finommotorikus kihívásokat tartalmaznak, például kirakóversenyek vagy labirintusok.

Ezen gyakorlati tippek és tevékenységek beépítése az iskolai tanítási módszerekbe segíti a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeket a finommotorikus készségeik hatékonyabb fejlesztésében. A változatos és játékos tevékenységek nemcsak segítik a gyerekeket a tanulásban, hanem növelik az örömét és motivációját is az iskolai környezetben.

Számos mozgásterápiás megközelítés és gyakorlat alkalmazható a finommotorika fejlesztésére. Ezek a terápiák gyakran kreatívak és játékosak, miközben céljuk a koordináció, az ujjizmok erősítése és az apró mozgások fejlesztése.

Szakemberként én a Kulcsár féle mozgásterápiát ajánlom a szülőknek. Ingyenes konzultációra itt lehet hozzám jelentkezni:

A webshopban, pedig jónéhány játék elérhető a finommotorikus készségek otthoni fejlesztésére:

Mozgásra fel! - ingyenes társasjáték

 

Mozgásra fel!

Ingyenesen letölthető társasjáték a gyermeked mozgásfejlesztéséhez!

 

AJÁNDÉK, NYOMTATHATÓ FEJLESZTŐ JÁTÉK!

 

ceruzás k-g

Segítség a „k-g” hangok megkülönböztetéséhez

 

Diszlexia - Az olvasás zavara

 

olvasás fejlesztése

Tudj meg többet a diszlexiáról ebben a cikkben!

 

Diszgráfia - Az írás zavara

 

diszgráfia fejlesztése

Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a diszgráfiáról!

 

Diszkalkulia - A számolás zavara

 

diszkalkulia kezelése

A számolási zavarról, azaz a diszkalkuliáról írtam ebben a cikkben részletesen!

 

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!

 

NILD Tanulás Terápia

 

NILD Tanulás Terápia

Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény környékén.

 

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

GOH - GMP Beszédészlelés vizsgálat és fejlesztés

 

Nehézségei esetén a gyermek iskolai teljesítménye kudarcossá válhat.