Hallási figyelem fejlesztése – vajon gyermekednek szüksége van rá?

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az Iskola előkészítő foglalkozások és Tanulási Coaching szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A hallási figyelem az a képesség, amely lehetővé teszi számunkra, hogy fókuszáljunk és koncentráljunk azokra a hangokra vagy beszédre, amelyekre éppen figyelünk vagy amelyekre figyelnünk kellene. Ez a fajta figyelem fontos szerepet játszik a kommunikációban és az információfeldolgozásban, így a tanulásban is.

Amikor beszélünk vagy hallgatunk valamit, a hallási figyelem segít abban, hogy kiszűrjük a környezeti zajokat és csak azokra a hangokra összpontosítsunk, amelyekre éppen figyelnünk kell, amelyek fontosak a számunkra. Például egy zsúfolt helyen való beszélgetés során a hallási figyelem lehetővé teszi, hogy fókuszáljunk a beszélgető partnerünk hangjára, és kiszűrjük a háttérzajokat.

A hallási figyelem fontos szerepet játszik a tanulásban és az információfeldolgozásban is. Például az iskolai órákon vagy egy konferencián való részvétel során a hallási figyelem segít abban, hogy fókuszáltan hallgassunk és megértsük a tanár vagy előadó által elmondottakat.

Ezenkívül a hallási figyelem fontos a beszédkompetencia és a nyelvi fejlődés szempontjából is. Ha valaki nem képes megfelelően fókuszálni a hallottakra, akkor nehezebben érti meg a beszélt nyelvet és nehezebben tud kommunikálni másokkal.

Összességében tehát a hallási figyelem alapvető jelentőségű az életünk számos területén, mivel segít abban, hogy hatékonyan kommunikáljunk, információkat gyűjtsünk és megértsünk, valamint a környezetünkben zajló eseményekre megfelelően reagáljunk. Éppen emiatt, a gyermekek esetében, nagyon fontos az auditív figyelem fejlesztése, ha kihívásokkal küszködik ezen a területen.

Miért fontos a hallási figyelem gyerekkorban?

A hallási figyelem rendkívül fontos a gyerekkorban, mivel ez az időszak kiemelt szerepet játszik a nyelvi fejlődésben, az iskolai teljesítményben és az általános ismeretek megszerzésében.

A hallási figyelem segít a gyerekeknek abban, hogy fókuszáljanak a beszédre és a hangokra, így könnyebben megtanulhatják az anyanyelvüket és más nyelveket is. Azok a gyerekek, akiknek nehézségeik vannak a hallási figyelemmel, gyakran nehezebben értik meg a beszédet, és ez negatívan befolyásolhatja a nyelvi fejlődésüket.

Az auditív figyelem mérhetetlenül fontos az iskolai sikerhez is. Az iskolai órákon való fókuszálás, a tanár utasításainak megértése és a feladatok végrehajtása mind olyan készségek, amelyekhez szükség van a hallási figyelemre. Ha a gyerekeknek nehézségeik vannak ezen a területen, akkor nehezebben tudnak tanulni és teljesíteni az iskolában.

Ezeken kívül, segíti a gyerekeket abban, hogy megértsék más emberek beszédét és kommunikáljanak velük. Ez fontos a barátságok kialakításában, a csoportmunkában és az általános szociális interakciókban.

Ennek a készségnek abban is fontos szerepe van, hogy segíti a gyerekeket abban, hogy felismerjék és megoldják a környezetükben felmerülő problémákat. A megfelelő hallási figyelemmel rendelkező gyerekek könnyebben tudnak koncentrálni és megérteni az utasításokat, ami segíti őket a problémamegoldásban.

hallási figyelem fejlesztése
A hallási figyelem fejlesztése nagyon fontos a későbbi sikeres iskolai tanulmányok érdekében

Mikor szükséges a hallási figyelmet fejleszteni?

Az alábbi jelek esetén érdemes lehet gyanakodni arra, hogy a gyereknek fejleszteni kell a hallási figyelmét:

– Ha a gyerek gyakran félreérti vagy helytelenül értelmezi a hallott információkat, ez lehet jele annak, hogy nehézségei vannak a hallási figyelemmel.

– Ha a gyereknek nehézségei vannak az utasítások megértésével és követésével, akár az otthoni teendők, akár az iskolai feladatok során, ez arra utalhat, hogy problémái vannak a hallási figyelemmel.

– Ha a gyerek gyakran kihagy vagy figyelmen kívül hagy fontos részleteket egy beszélgetésből vagy feladatból, ez is lehet jele a hallási figyelem hiányának.

– Ha a gyereknek nehézségei vannak a fókuszálással és gyakran szétszórtan viselkedik vagy könnyen elvonják a figyelmét.

– Ha nehézségei vannak a zajos környezetben való koncentrálással és figyeléssel, ez arra utalhat, hogy a hallási figyelme nem megfelelő.

– Ha általánosan alacsonyabb az iskolai teljesítménye, mint amit várnánk, ez lehet jele annak, hogy problémái vannak a hallási figyelemmel, ami hátráltatja az iskolai tanulást és teljesítményt.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a jelek lehetnek más problémák tünetei is, így ha aggódsz a gyerek hallási figyelmével kapcsolatban, érdemes lehet konzultálni egy szakemberrel, hogy további segítséget és értékelést kapj. Velem itt tudod felvenni a kapcsolatot.

Hogyan lehet fejleszteni a hallási figyelmet gyerekeknél?

A hallási figyelem fejlesztése fontos szerepet játszik a gyerekek tanulásában és fejlődésében.

Hangos olvasás: Rendszeresen gyakoroljátok a hangos olvasást, különösen olyan történetekkel vagy szövegekkel, amelyek érdekesek és vonzóak a gyereknek is. Ez segíti a hallási figyelem fejlesztését és a beszédértését.

Figyelmi játékok: Játszatok olyan játékokat, amelyek segítik a figyelem fenntartását és koncentrációját. Például memóriajátékok, figyelem-koncentrációs feladatok és a “találd ki” játékok használata.

Hallási emlékezet fejlesztése: Olyan játékok és gyakorlatok alkalmazása, amelyek segítenek a gyerekeknek abban, hogy megjegyezzék és reprodukálják a hallott információkat.

Zajos környezetben való gyakorlás: Engedd a gyerekeket olyan környezetben gyakorolni, ahol különböző hangok és zajok vannak jelen, például játszótéren vagy zsúfolt helyeken. Ez segíthet abban, hogy megtanulják kiszűrni a környezeti zajokat és fókuszálni a fontos hangokra.

Rendszeres szünetek és mozgás: Biztosíts rendszeres szüneteket és mozgást a gyerekeknek tanulás vagy feladatok közben. A rövid szünetek és a fizikai aktivitás segíthetnek frissíteni a figyelmet és javítani a koncentrációt.

Strukturált környezet: Biztosítsd a strukturált és rendezett környezetet a gyerekek számára, különösen az otthoni tanulás során. Ez segíthet a gyereknek abban, hogy könnyebben fókuszáljon és koncentráljon.

Az auditív figyelem fejlesztése egy folyamat és időbe telik. Fontos türelemmel és kitartással segíteni a gyerekeket ezen készségük fejlesztésében. Ha a gyermeknek jelentős problémái vannak a hallási figyelemmel, mindenképpen keressünk további segítséget és támogatást.

Figyelem fejlesztő játékok

Hangok azonosítása: Játszhattok olyan játékot, amelyben a gyerekeknek azonosítaniuk kell különböző hangokat. Például készíthetsz egy különböző hangokból álló lejátszási listát, például állatok, járművek hangjait vagy különböző tárgyak, eszközök hangjait és a gyerekeknek meg kell állapítaniuk, hogy melyik az az adott hang.

Hallgasd meg és csináld!: Adj utasításokat a gyerekeknek hangosan, kérj tőlük valamilyen reakciót. Például mondhatod nekik, hogy ugorjanak háromszor, tapsoljanak kétszer, ha meghallják a teve szót, vagy üljenek le, ha meghallják a kutya hangját.

Hallgatás és rajzolás: Játsszatok olyan játékot, amelyben a gyerekeknek rajzolniuk kell, miközben figyelik a hangokat. Például játszhattok egy olyan játékot, ahol lejátszol különböző állathangokat és a gyerekeknek le kell rajzolniuk az adott hanghoz tartozó állatot.

Mini utazó játék – Történetszövés-memória – Sztori

Utazás közben játszható verbális emlékezetet fejlesztő játék. Húzz egy kártyalapot, mondj róla egy mondatot. Folytasd a történetedet a következő kártyán lévő képnek megfelelően. Jegyezd a mesét, mert mielőtt az újabb kártya alapján folytatod a történetet, el kell tudnod ismételni az előzményeket! Légy humoros és a jó kedv garantált!
A játék fejleszti: figyelmet, emlékezetet, fogalmazási készséget, kreativitást, fantáziát, szókincset, kommunikációt.

Detektív parti figyelemfejlesztő társasjáték

Fedezzétek fel a „Detektív Party” társasjátékot, ahol minden játékos egy kis nyomozóvá válhat ebben az izgalmas családi kalandban! Ez a játék tökéletes eszköze annak, hogy a család minden tagja együtt töltse az időt, miközben fejleszti a megfigyelőképességét, a problémamegoldó készségét és a gyorsaságát.

Katudi- beszédfejlesztő játék

Ez egy Djeco által készített kommunikációs és szövegértési készségeket fejlesztő játék, amiben a játékosoknak gyorsabban kell felismerniük a játékvezető által leírt képet, mint a többieknek. Továbbá a játék fejleszti a memóriát és a megfigyelő készséget is.

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

Tanulási Coaching

 

módszertan

Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén?  Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra!