A tanulás művészete: hatékony tanulási technikák a kisiskolások, középiskolások és egyetemisták számára

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, Tanulási Coach, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A tanulás egy komplex folyamat, mely során az egyén információkat szerez, azokat megérti, feldolgozza, és kialakítja magában az összefüggéseket, valamint alkalmazza az új tudást. A tanulás eredményeként a személy képes lehet a megszerzett tudást felhasználni a problémamegoldásra, a döntéshozatalra és az alkalmazott készségek fejlesztésére.

A tanulás nem csupán az iskolai környezetre korlátozódik; inkább egy életen át tartó folyamat, amely során az egyén tapasztalatokat szerez, információkat gyűjt, és ezeket a készségek és ismeretek fejlesztése érdekében használja. A tanulás szorosan kapcsolódik az emlékezethez, a megértéshez, a tapasztalathoz, és magában foglalja az önkéntes tanulást, a formális tanulást (iskolai környezetben), valamint a nem-formális tanulást (például munkahelyi tapasztalatok, tréningek).

Fontos kiemelni, hogy a tanulás egy folyamat, és az egyének különböző tanulási stílusokkal és preferenciákkal rendelkeznek. A sikeres tanuláshoz különböző stratégiák és módszerek alkalmazása szükséges, hogy az információ hatékonyan beépüljön az egyén tudásába és készségeibe.

Az iskolás évek kritikus időszakot jelentenek a gyerekek fejlődése szempontjából, és az iskolai tanulmányaik során kialakult szokásaik és technikáik jelentős hatással vannak jövőjükre. A tanulás művészete nem csupán a tudásanyag megértéséről szól, hanem a gyerekek kreativitásának, motivációjának és érdeklődésének felkeltéséről is.

A modern oktatási környezet sokféle kihívással szembesíti a kisiskolásokat, és ennek fényében fontos, hogy szülők és pedagógusok egyaránt segítséget nyújtsanak nekik az eredményes ismeretszerzési módszerek elsajátításában. A tanulásnak nem csupán az információk befogadásáról kell szólnia, hanem arról is, hogy a gyerekek megtanuljanak tanulni, fejlesszék a problémamegoldó képességeiket, és élvezzék a tudás megszerzését.

Az első lépés a tanulás folyamatának élvezetessé tétele felé az, hogy felismerjük az érdekes és interaktív tanulás jelentőségét. A gyerekek számára a játékos tanítási módszerek rendkívül hatékonyak, mivel nemcsak megkönnyítik az információk megértését, hanem motivációt is biztosítanak.

Milyen tanulási stílusok léteznek?

Az emberek különböző tanulási stílusokkal rendelkeznek, amelyek azt mutatják, hogy hogyan preferálják az információk feldolgozását, megértését és megjegyzését. Az alábbiakban négy különböző stílust mutatok meg, bár fontos megjegyezni, hogy egyes emberek kombinálják ezeket a stílusokat, és a preferenciák változhatnak a témától, a környezettől és más tényezőktől függően:

Vizuális stílus – látásra épülő tanulás:

Jellemzők: A vizuális tanulók preferálják az élén színeket, a látványos elemeket, például diagramokat, grafikonokat, ábrákat és kártyákat. A telefonbeszélgetések tartalmát hamar elfelejtik, a fontos dolgokat ezért mindig e-mail-ben vagy chat-en beszélik meg. A tananyag kijegyzetelésével tudnak a legjobban tanulni.
Előnyök: Jól reagálnak a vizuális segédeszközökre, könnyen megjegyzik a látott információkat. Célszerű a tanteremben közel a táblához ülniük.

tanulási technikák
Különböző tanulási technikák léteznek, mindenkinek megtalálhatja a számára leghatékonyabbat

Auditív stílus – hallásra épülő tanulás:

Jellemzők: Az auditív tanulók számára a hangok és a verbális információk fontosak, például beszéd, előadások, hanganyagok, videók. Imádnak zenét hallgatni, sőt, kell is, hogy mindig szóljon körülöttük valami. Kiválóan megjegyzik a hallott információkat, de pillanatokon belül elfelejtik, hogy mit, hova pakoltak. Legjobban a szóban kapott információkat jegyzik meg. Gyakran sokat beszélnek, hiszen hangosan kell gondolkodniuk.
Előnyök: Jól teljesítenek, ha hallják és kimondják az információkat.

Kinesztetikus stílus – mozgásra épülő tanulás:

Jellemzők: Állandóan mozgásban van, képtelen néhány percnél tovább egy helyben ülni, állni, valamilyen testrésze állandóan mozog. Az olvasás nem az ő műfaja. Kis tárgyakat szorongat, nyomogat, és az alatt is játszik vele, miközben tanul, leckét ír.
Előnyök: Kiválóan teljesítenek ha a tanulás előtt valamilyen mozgást végezhetnek. Az olvasott anyagot részekre bontva és azt a gyakorlatba ültetve képesek remek teljesítményre. Igazi megvalósítók. Memóriakártyák, logikai kártyák használatával még jobban elmélyül a tudásanyag.

Vegyes tanulási stílus:

A legtöbb emberre ez jellemző, azaz, hogy kettő vagy mindhárom stílust egyszerre használja fel a tanulási stratégiájában: jegyzeteket készít, amit aztán le-fel sétálva hangosan felmond és videókat is néz mellé például.

Az eredményes tanulás érdekében érdemes kísérletezni és felfedezni, mely stílusok működnek a legjobban egyénileg.

Tanulási Coachinggal a jobb eredményekért

Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei vagy éppen lehetnének akár sokkal jobbak is? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni, mert nincsenek sikerélményei? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra! Mert tanulni is meg kell tanulni. Online és személyesen is elérhető program, már 10 éves kortól.

Tanulási Coaching szolgáltatás

Mi a tanulási technikák lényege?

Ezek olyan módszerek és stratégiák, amelyek segítenek az információk hatékonyabb megtanulásában, megértésében és emlékezetben való rögzítésében. Ezek a technikák különböző módszereket foglalnak magukba az információk feldolgozására, szervezésére és memorizálására. A különböző stratégiák alkalmazásával az egyén hatékonyabban tudja kihasználni a tanulási időt és javíthatja az iskolai eredményeit.

Néhány példa:

Jegyzetelés: Az információk leírása, színezése vagy kiemelése segíthet azok megértésében és rögzítésében. Különböző jegyzetelési módszerek, például a koncepcionális térképek vagy a Cornell-módszer is hatékonyak lehetnek.

Szóbeli ismétlés: Az anyag szóban történő ismétlése vagy magyarázata segíthet a tanulónak az információk feldolgozásában és elmélyítésében.

Gyakorlóvizsgák/dolgozatok: Az ismétlési folyamat és a tudás ellenőrzése szempontjából a gyakorlóvizsgák rendkívül hasznosak lehetnek. Ezek a vizsgák utánozzák a valós vizsgahelyzetet és segíthetnek az önbizalom növelésében.

Tudatosság és relaxáció: A tudatosság és relaxációs technikák, mint például a meditáció vagy légzőgyakorlatok, segíthetnek a stressz csökkentésében és az összpontosítás javításában.

Kreatív jegyzetelés: A kreatív jegyzetelési módszerek, például a skiccek készítése vagy kollázsok alkotása segíthetnek az információk vizuális reprezentációjában, ami megkönnyítheti az emlékezést.

Csoportmunka: Az együtt tanulás és a csoportmunka segíthet az információk megértésében, különböző perspektívákból való megközelítésben, és lehetőséget ad a tanulóknak, hogy egymástól tanuljanak.

Ezen módszerek alkalmazásával az egyén személyre szabhatja a tanulási folyamatát, és megtalálhatja a saját stílusát és módszereit az optimális eredmények eléréséhez.

Melyek a legfontosabb tanulási módszerek?

A tanulás elősegítésére különböző módszerek és stratégiák léteznek, és az egyes módszerek hatékonysága személyenként változhat. Azonban van néhány olyan általánosan elfogadott és gyakran használt tanulási módszer, amely segíthet a tanulóknak jobban megérteni, emlékezni és alkalmazni az információkat. Ezek közé tartoznak:

Jegyzetelés: Az előadásokon, olvasmányokon vagy online tananyagokon történő jegyzetelés segít az információk szervezésében és rögzítésében. Különböző jegyzetelési módszerek, például a koncepcionális térképek vagy a Cornell-módszer, segíthetnek hatékonyabbá tenni ezt a folyamatot.

Tesztek: Az ismétlés és a tudás ellenőrzése érdekében teszteket kitölteni, vagy próba dolgozatot írni, sokat segíthet. Ezek segítik az információk memorizálását és az önbizalom növelését.

Interaktív tanulás: Az interaktív módszerek, mint például a kártyajátékok, online interaktív feladatok vagy tanulói prezentációk készítése, hozzájárulhatnak a tanulás folyamatához és az információk jobb megértéséhez.

tanulási módszerek

Memória- és koncentrációjavító technikák: A memória- és koncentrációjavító technikák, például a mnemonikus eszközök vagy a koncentrációs gyakorlatok, segíthetnek a memória és az összpontosítás fejlesztésében.

Játékos tanulási módszerek kisiskolásoknak

Kisiskolásoknak a legmegfelelőbb tanulási módszerek közé tartozik azoknak a játékos elemeknek az integrálása, amelyek nemcsak támogatják az ismeretek szerzését, hanem izgalmas kihívásokat is jelentenek.

Témajátékok és feladatok

Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, de segítenek a kisiskolásoknak az ismeretek gyakorlásában és elmélyítésében is. Például matematikai problémamegoldó játékok segíthetnek a számolási készségek fejlesztésében, miközben a nyelvtani játékok elősegítik a helyesírás és nyelvtan elsajátítását.

Példák témajátékokra:

 • Számolási versenyek és matematikai rejtvények
 • Nyelvtani kincskereső játékok és helyesírási kihívások
 • Történetalkotó játékok a kreatív írás támogatására

Képek és színes anyagok használata

A vizuális elemek használata rendkívül hatékony a kisiskolások tanulásában. A színes és élénk anyagok nemcsak megragadják a figyelmüket, de segítik az információk megértését és emlékezetessé tételét is. Használjunk színes ceruzákat, posztereket, vagy akár digitális eszközöket, hogy a tanulás ne csak informatív, hanem szórakoztató is legyen.

Tippek színes anyagok használatához:

 • Készítsünk együtt rajzokat vagy ábrákat a tanult témáról
 • Használjunk különböző színű jegyzeteket különböző témákhoz
 • Készítsünk kollázsokat vagy posztereket, amelyek összefoglalják a tanultakat

A játékos módszerek nem csak a tudás megszerzését szolgálják, hanem pozitív hozzáállást is kialakítanak a tanulással szemben. Ezek az interaktív tevékenységek nemcsak az oktatást teszik élvezetesebbé, hanem hozzájárulnak a kreativitás, problémamegoldás és együttműködés fejlesztéséhez is.

Hogyan jegyzeteljen hatékonyan a gyerek?

A jegyzetelés nem csupán egy unalmas kötelesség, hanem létfontosságú eszköz a tanulás hatékonyságának növeléséhez. A kisiskolások számára hatékony jegyzetelési módszerek alkalmazása nemcsak segíti az információk megőrzését, hanem fejleszti az összpontosítás és a kritikai gondolkodás képességét is.

Az egyik leghatékonyabb módszer a gyerekek számára az egyszerű és színes jegyzetek készítése. Az egyszerűség segít a könnyű értelmezésben, míg a színek vonzzák a figyelmet és segítik az információk megjegyzését. Használjunk különböző színű ceruzákat vagy filctollakat a különböző témák, kulcsszavak vagy fontos részletek kiemeléséhez.

Tippek színes jegyzetek készítéséhez:

 • Jelöljük ki a fő témákat egy adott színnel
 • Használjunk nyilakat vagy egyéb egyszerű ábrákat a kapcsolatok és összefüggések kiemeléséhez
 • Hozzunk létre saját kis szimbólumokat vagy ikonokat az egyes fogalmakhoz
 • Írjanak kiegészítő magyarázatokat vagy példákat a jegyzetek mellé
 • Rajzoljanak illusztrációkat vagy ábrákat az értelmezés segítésére
 • Tegyünk fel kérdéseket, amelyekre válaszokat kell keresniük a jegyzetekből

  Hatékony tanulási stratégiák és tippek középiskolások és egyetemisták számára

  A középiskolai és az egyetemi évek során a dologozatok és vizsgák kihívást jelenthetnek, de a megfelelő készüléssel és tanulási trükkök alkalmazásával az diákok hatékonyan navigálhatnak a vizsgaidőszakokon.

  1. A vizsgaidőszak kezdetén: írj előtervet és határozd meg a célokat!

  • Az előzetes tervezés kulcsfontosságú: határozd meg a vizsgák időpontjait, és készíts egy naptárat a tanulási időszakokról.
  • Állíts be reális célokat minden tantárgyhoz, figyelembe véve az anyag mennyiségét és nehézségét.

  2. Hatékony jegyzetelési módszerek felhasználása

  • Különböző jegyzetelési technikákat alkalmazva emlékeztesd magad az előadások és tananyag kulcsfontosságú részeire.
  • Használj színeket, kihangsúlyozva a fontos információkat, és alkalmazz strukturált jegyzetelési módszereket.

  3. Interaktív tanulás és csoportmunka

  • Készíts interaktív tanulási eszközöket, például kártyákat vagy online flash cardokat, hogy gyorsan ellenőrizhesd tudásodat.
  • Vegyél részt tanulócsoportokban, ahol a csoporttagok segítik egymást a megértésben és a különböző szempontok megvizsgálásában.

  4. Tudatosság és relaxációs módszerek

  • Tanulási blokkok között alkalmazz tudatosság és relaxációs technikákat, például légzőgyakorlatokat vagy rövid meditációkat.
  • Alkalmazz hatékony időmenedzsmentet, és ne hagyd ki a pihenőidőket.

  5. Gyakorlóvizsgák és visszajelzések

  • Rendszeresen alkalmazz gyakorlóvizsgákat, hogy megtapasztald a vizsgahelyzetet és felkészülj a tényleges vizsgára.
  • Kérj visszajelzést oktatóktól vagy társaktól, és dolgozz azon a területeken, ahol még erősítésre van szükség.

  Ne feledd, minden tanulási trükk személyre szabható, és a legfontosabb az, hogy találd meg azt a módszert, amely a leginkább megfelel neked.

  jegyzetelés

  Időmenedzsment és tanulási rutinok kialakítása

  Az időmenedzsment és a tanulási rutinok kialakítása fontos elemei a hatékony tanulásnak, nem csak a kisiskolások számára. A jól megszervezett időbeosztás nemcsak segít optimalizálni a tanulás idejét, hanem hozzájárul a rendszeres és strukturált tanulási szokások kialakításához.

  Rögzített tanulási idők

  Az első lépés a hatékony időmenedzsment felé a rögzített tanulási idők bevezetése. Fontos, hogy a diákoknak legyenek meghatározott időpontjai a tanulásnak, amelyek a mindennapi tevékenységeik mellett be vannak tervezve. Ez segíthet a szervezett és kiszámítható tanulási környezet kialakításában, és ösztönzi a fokozatos fejlődést.

  Tippek rögzített tanulási idők bevezetéséhez:

  • Határozzuk meg a napi vagy heti tanulási időket együtt a gyerekkel
  • Készítsünk egy jól látható tanulási menetrendet vagy órarendet
  • Az alkalmazkodás érdekében válasszunk olyan időpontokat, amikor a tanuló még friss és koncentrált

  Rövid szünetek és jutalmak bevezetése

  Az idő hatékony kihasználásához fontos bevezetni a rövid szüneteket és jutalmakat a tanulási idők között. A gyerekek számára a folyamatos koncentráció nehéz lehet, ezért fontos időről – időre megállni, kikapcsolódni, majd frissen visszatérni a tanuláshoz. A jutalmak pedig motivációt adnak és ösztönzik a kitartást.

  Példák rövid szünetekre és jutalmakra:

  • Fontos 25-30 perces tanulási szakaszok után rövid szüneteket tartani
  • Az aktív pihenés idején végezzenek könnyű testmozgást vagy játékokat
  • Jutalmazzuk meg a gyereket, ha elérte a kitűzött célokat, például egy kedvenc tevékenységgel vagy csemegével

  Az időmenedzsment és tanulási rutinok kialakítása nemcsak a hatékony tanulást segíti elő, hanem kialakítja a felelősségteljes időgazdálkodás és a kitartás alapjait is.

  A szülők szerepe a tanulás támogatásában

  A kisiskolások tanulási útjának kiemelt tényezője a szülők részvétele és támogatása. A szülők szerepe nemcsak abban merül ki, hogy segítsenek a házi feladatokban, hanem abban is, hogy elősegítsék a tanulás iránti pozitív hozzáállást, motivációt és önálló gondolkodást.

  Otthoni segítségnyújtás és közös tanulás

  Az otthoni tanulási környezet jelentős szerepet játszik a gyerekek fejlődésében. A szülőknek lehetőségük van arra, hogy segítsenek a gyerekeknek a tanulásban, ne csak, mint tanárok, hanem mint támogató és ösztönző jelenlét. Az együtt tanulás, a közös házi feladatok és a rendszeres beszélgetések segítik a gyerekeket abban, hogy magabiztosabbak legyenek a tanulásban.

  Kommunikáció és pozitív visszajelzés

  A hatékony kommunikáció kiemelt szereppel bír a szülő és gyerek közötti támogató kapcsolatban. A szülőknek fontos tudniuk, hogy a gyerek hogyan érzi magát az iskolában és hogyan állnak az aktuális tanulási kihívásokhoz. A pozitív visszajelzés pedig erősíti a gyerek önbecsülését és motivációját.

  Tippek kommunikációhoz és pozitív visszajelzéshez:

  • Rendszeresen beszélgessünk az iskolai eseményekről és az ezekkel kapcsolatos érzésekről
  • Bátorítsuk a gyereket az önértékelésre és az elért eredmények ünneplésére
  • Keressünk együtt megoldásokat, ha a gyereknek nehézségei adódnak

  A hatékony tanulás előnyei

  A hatékony tanulás számos előnnyel jár, és ezek az előnyök hozzájárulhatnak a tanulók iskolai és személyes fejlődéséhez. Néhány a hatékony tanulás előnyei közül:

  Jobb teljesítmény az iskolában: hatékony tanulási módszerek alkalmazásával a diákok általában jobban teljesítenek az iskolai feladatokban, dolgozatokban, vizsgákon és egyéb értékeléseken.

  Állandósuló tudás: a hatékony tanulásra fordított idő segíthet az információk tartósabb rögzítésében, ami hozzájárul az állandó tudás kialakításához.

  Időhatékonyság: a tanulási stratégiák és módszerek megtanulása és alkalmazása lehetővé teszi a diákok számára, hogy hatékonyabban használják az idejüket, optimalizálva a tanulási folyamatot.

  Stresszcsökkentés: a hatékony tanulás és az időmenedzsment segíthet a stressz csökkentésében. A jól szervezett tanulási tervek és hatékony módszerek növelhetik az önbizalmat és csökkenthetik a szorongást.

  Fejlett készségek: a hatékony tanulási módszerek fejleszthetik a tanulók különböző készségeit, mint például az információelemzés, kritikai gondolkodás, problémamegoldás és kommunikáció.

  Önálló tanulás képessége: a tanulási módszerek elsajátítása lehetővé teszi a diákoknak, hogy önállóan is hatékonyan tanuljanak, függetlenül az iskolai környezettől.

  Tanulás öröme: a hatékony tanulás kialakítása segíthet abban, hogy a tanulás ne csak kötelesség legyen, hanem örömforrás is. A sikerélmények és az eredményes tanulás pozitív élményekhez vezethet.

  Jobb felkészültség a jövőbeli kihívásokra: A jól kifejlesztett tanulási készségek és stratégiák a jövőbeli szakmai és személyes kihívásokra való jobb felkészültséget eredményezhetnek.

  Ezek az előnyök azt mutatják, hogy a hatékony tanulás nem csupán az iskolai eredmények javulását eredményezi, hanem számos más készség és tulajdonság fejlődését is elősegítheti.

  Tippek a hatékony tanuláshoz:

  Hatékony tanulásra való áttéréshez íme néhány általános tanács, melyek segíthetnek optimalizálni a tanulási folyamatot és javítani a teljesítményt. Fontos megjegyezni, hogy minden tanuló egyedi, és bizonyos tanácsok jobban működhetnek egyeseknél, mint másoknál. Az alábbiakban néhány általános tanácsot találsz:

  Tervezés és prioritások: Készíts terveket, hogy tudd, mely tantárgyak vagy témák következnek. Állíts be fontossági sorrendet, és figyelj a határidőkre.

  Rendszeres tanulás: Darabold fel az anyagot kisebb egységekre, és rendszeresen tanulj minden nap. Az állandó ismétlés hatékonyabb, mint az egyszeri hosszú tanulási időszak.

  Jegyzetelési módszerek: Próbáld ki a különböző jegyzetelési módszereket, mint például a koncepcionális térképek, Cornell-módszer vagy színes kiemelések. Válaszd ki azt, ami a leginkább segít az információk megértésében.

  Interaktív tanulás: Vegyél részt interaktív tanulási tevékenységekben, például csoportokban, online fórumokon vagy tanulói prezentációkon. Az ilyen tevékenységek segíthetnek az információk mélyebb megértésében.

  Kiegyensúlyozott életmód: Figyelj a megfelelő alvási mennyiségre, táplálkozásra és testmozgásra. Az egészséges életmód hozzájárul a koncentrációhoz és az általános jóléthez.

  Memóriatechnikák: Próbáld ki különböző memóriatechnikákat, mint például a mnemonikus eszközök vagy az asszociációs módszerek, hogy segítsd az információk megjegyzését.

  Rugalmas tanulási módszerek: Legyél nyitott a tanulási módszerek megváltoztatására, ha valami nem működik. Keresd meg azt a módszert, ami a legjobban illik hozzád és a tanulnivalóhoz.

  Szünetek beiktatása: Ne felejts el beiktatni rövid szüneteket a tanulási idődbe. A rendszeres pihenőidők segíthetnek megőrizni a frissességet és a koncentrációt.

  Tudatos célkitűzés: Állíts magad elé konkrét célokat, és tűzz ki határidőket. A tudatos célkitűzés segíthet a motiváció fenntartásában.

  Fedezzük fel együtt a tanulás művészetét!

  Arra bátorítok minden szülőt és diákot, hogy fedezzék fel együtt a tanulás művészetét. Az itt bemutatott témák és módszerek csak a kezdetet jelentik a sikeres tanulás útján.

  Ha további személyre szabott támogatásra van szükséged a gyermeked fejlődési útján, vagy ha magad is szeretnél hatékonyabb tanulási stratégiákat elsajátítani, ne habozz jelentkezni tanulási coaching szolgáltatásomra!

  Tanulási coachingom során személyre szabott módszereket alkalmazok, hogy segítsem a diákokat és szülőket a hatékony tanulási módszerek megtanulásában és alkalmazásában. Célom, hogy a tanulás ne csak kötelesség legyen, hanem örömteli és sikeres élmény is.

  Jelentkezz most, és kezdjük el együtt felfedezni az egyedi tanulási stílusodat, és építsünk egy eredményes és motiváló tanulási környezetet! Bővebb információért és a jelentkezéshez kattints ide: Tanulási Coaching Szolgáltatás.

  Legyen a tanulás egy élmény, amely boldogságot és sikert hoz az iskolai évek során!

  Tanulási Coachinggal a jobb eredményekért

  Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei vagy éppen lehetnének akár sokkal jobbak is? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni, mert nincsenek sikerélményei? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra! Mert tanulni is meg kell tanulni. Online és személyesen is elérhető program, már 10 éves kortól.

  AJÁNDÉK, NYOMTATHATÓ FEJLESZTŐ JÁTÉK!

   

  ceruzás k-g

  Segítség a „k-g” hangok megkülönböztetéséhez

   

  Diszlexia - Az olvasás zavara

   

  olvasás fejlesztése

  Tudj meg többet a diszlexiáról ebben a cikkben!

   

  Diszgráfia - Az írás zavara

   

  diszgráfia fejlesztése

  Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a diszgráfiáról!

   

  Diszkalkulia - A számolás zavara

   

  diszkalkulia kezelése

  A számolási zavarról, azaz a diszkalkuliáról írtam ebben a cikkben részletesen!

   

  Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

   

  komplex mozgásfejlesztés

  Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!

   

  NILD Tanulás Terápia

   

  NILD Tanulás Terápia

  Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény környékén.

   

  Iskola előkészítő foglalkozás

   

  iskola előkészítő foglalkozás

  Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

  GOH - GMP Beszédészlelés vizsgálat és fejlesztés

   

  Nehézségei esetén a gyermek iskolai teljesítménye kudarcossá válhat.