A matematikai készségek fejlesztése iskoláskorban

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az Iskola előkészítő foglalkozások és Kulcsár – féle mozgásfejlesztő, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A matematikai készségek fejlesztése az iskoláskorban is kiemelkedő fontosságú szerepet tölt be a gyermek fejlődésében. A matematika nem csupán egy tantárgy a sok közül az iskolai tantervben; inkább egy olyan kulcskompetencia, amely kritikus szerepet játszik az intellektuális és érzelmi fejlődésben, valamint a mindennapi élet kihívásainak megoldásában.

Az alapvető matematikai készségek elsajátítása nem csupán a számtani műveletekkel való jártasságot jelenti. A matematikai gondolkodás az absztrakt problémamegoldás, a logikus következtetések levonása és a kreatív megoldások keresése terén is fontos képességekkel ruház fel. Ezek az alkotó és kritikus gondolkodás készségei, amelyeket már az iskolás években el kell kezdeni fejleszteni.

A jó matematikai készségek megalapozzák a gyermek számára a sikeres tanulást és életvezetést. Azok a diákok, akik magabiztosak a matematikában, általában jobban boldogulnak más tantárgyakban is, mivel a matematikai gondolkodás általános problémamegoldó képességeiket is erősíti. Emellett a matematika a technológia és az iparágak számos területén elengedhetetlen és a jól fejlesztett matematikai készségek széles körű lehetőségeket nyitnak meg a jövőbeli karrierjük során.

A matematikai készségek fejlesztése tehát nem csupán egy tanulási folyamat, hanem egy életre szóló készség, amely segíti a gyerekeket sikeres és boldog felnőttekké válni.

Matematika a hétköznapokban

A matematikai készség rendkívül fontos, mert számos területen alapvető szerepet játszik az életünkben.

Például képessé tesz minket arra, hogy logikusan gondolkodjunk és megoldjunk különböző problémákat. Ez a készség általánosan alkalmazható más területeken is, például a tudományban, műszaki tervezésben és üzleti döntéshozatalban.

A mindennapi tevékenységeink során gyakran szükség van matematikai ismeretekre. Legyen szó bevásárlásról, költségvetés tervezéséről vagy időbeosztásról, a matematikai készségek segítenek abban, hogy hatékonyan kezeljük a mindennapi feladatokat.

Számos munkahelyen elengedhetetlen a matematikai készség. Például a mérnökök, pénzügyi elemzők, programozók és más szakemberek számára nélkülözhetetlen az alapos matematikai ismeretek birtoklása. Plusz a matematika az egyik alapvető eszköz a tudományos és technológiai fejlődéshez. Sok tudományos és műszaki felfedezés mögött matematikai elvek és modellek állnak.

A matematika tanulása és gyakorlása segít fejleszteni az absztrakt gondolkodást, a türelmet és a kitartást. Ezek az általános készségek fontosak az élet különböző területein való sikeres előrehaladáshoz.

matematikai készségek fejlesztése iskoláskorban
A matematikai készségek fejlesztése iskoláskorban a sikeres felnőttkor egyik legfontosabb alapja

Milyen szerepe van a matematikának az intellektuális fejlődésben és a problémamegoldásban?

Logikus gondolkodás: a matematika tanulása során a gyerekek megtanulnak logikusan gondolkodni és következtetéseket levonni. Ez a képesség általánosan alkalmazható más tanulási területeken és élethelyzetekben is.

Absztrakt gondolkodás: a gyerekeknek számos absztrakt fogalommal kell megismerkedniük, például számokkal, alakzatokkal, mennyiségekkel stb. Ez segíti az absztrakt gondolkodás fejlődését és az összetett problémák megértését.

Problémamegoldó készségek: a matematika számos problémamegoldási stratégiát és technikát kínál a gyerekeknek. A feladatok megoldása során megtanulnak analitikusan és rendszerezetten megközelíteni a problémákat és kreatív megoldásokat találni rájuk.

Térbeli gondolkodás: a geometria tanulása segíti a gyerekeket abban, hogy megértsék a térbeli kapcsolatokat és az alakzatok tulajdonságait. Ez elősegíti a térbeli gondolkodás fejlődését és segíti a problémamegoldást például térbeli elrendezési feladatokban.

Analitikus készségek: a gyerekek megtanulnak elemzően gondolkodni és azonosítani az összefüggéseket és mintákat a különböző matematikai fogalmak között. Ez a készség segíti őket abban, hogy hatékonyan megoldják a komplex problémákat.

Hogyan lehet otthon fejleszteni az iskolások matematikai készségét?

Az otthoni környezet kiváló lehetőséget kínál arra, hogy támogassuk és fejlesszük az iskolások matematikai készségeit. Íme néhány hatékony módszer, amelyekkel otthon is segíthetünk a matematikai fejlődésben:

Kérdések és beszélgetések: keressünk mindennapi helyzeteket, amelyek matematikai gondolkodást igényelnek és beszélgessünk róluk a gyerekekkel. Például mikor vásárolunk be, az idő vagy a pénz szempontjairól, vagy amikor konyhai tevékenységeket végzünk, például mérünk vagy számolunk, vonjuk be a gyereket is. Bátrabb szülők, akár a mértékegység átváltásokat is gyakorolhatja ilyenkor a gyerekkel.

Otthoni projektek: alakítsunk ki otthon matematikai projekteket, például kertészkedés során a növények növekedésének követése és grafikon készítése. Lehet akár egy egyszerűbb házimunkával kapcsolatos feladat is, amely matematikai készségeket igényel, mint például a téglalap alapterületének kiszámítása.

Rendszeres gyakorlás és visszajelzés: fontos, hogy rendszeresen gyakoroljunk matematikát otthon és adjunk visszajelzést a gyerekek teljesítményére. Legyenek kijelölt időpontok a matematika gyakorlására és dicsérjük meg a gyerekeket az erőfeszítéseikért és sikereikért.

Játékok és tevékenységek: használjunk játékos matematikai tevékenységeket, például matematikai társasjátékokat, számoló és logikai játékokat, puzzle-kat, vagy akár kártyajátékokat, amelyek segítenek a gyakorlásban és a gondolkodás fejlesztésében. Például a sudoku vagy a sakk kiváló megoldások lehetnek.

Játékok az otthoni fejlesztéshez

Játszva tanuld a szorzást!

Engedd, hogy gyermeked játék közben sajátítsa el a szorzástábla minden titkát a „Játszva tanuld a szorzást!” társasjátékunkkal! Ez a lenyűgöző társasjáték úgy lett megálmodva, hogy a kicsik szórakozva és játékosan fejlesszék matematikai készségeiket, miközben megtanulják a szorzás alapjait.

A játékcsomagban 1-10-ig minden szorzótáblához megtaláljuk a kiskártyán a szorzást, egy másik kártyán a hozzátartozó eredményt és egy rövid mondat is olvasható. A harmadik kártyán a mondathoz kapcsolódó kép látható. Ezzel a játékkal a szorzás megtanulásán kívül az olvasás és szövegértési képesség is fejleszthető. A szöveg és a kép segíti a gyermeket, hogy könnyebben meg tudja jegyezni a gyakorolni kívánt műveletet.

A „Játszva tanuld a szorzást!” társasjátékkal most egy szórakoztató és értékes eszközt adunk Önnek és gyermekének, hogy együtt legyőzzék a matematika okozta akadályokat. Lépjen be velünk a játékos tanulás izgalmas világába!

Játszva tanuld az „osztást”!

Elfáradtál a hagyományos feladatlapokkal és a végtelen bennfoglaló tábla ismétlésével? A „Játszva tanuld az osztást!” társasjáték a gyermeked arcára mosolyt csal, miközben megérti és megszereti az osztás műveletét!

Képzeld el, hogy gyermeked izgatottan ül le és már alig várja, hogy tanulhasson. Ez egy olyan társasjáték, ahol a kacagás és a tanulás kéz a kézben jár, ahol minden egyes dobás, lépés és makk megszerzése újabb lépés a bennfoglaló tábla elsajátításához.

A játékcsomagban 1-10-ig minden bennfoglaló táblához megtaláljuk a kiskártyán az osztást 6:2, egy másik kártyán a hozzátartozó eredményt, a 3-at és itt egy rövid mondat is olvasható. A harmadik kártyán a mondathoz kapcsolódó kép látható. Ezzel a játékkal a bennfoglaló tábla megtanulásán kívül az olvasás és szövegértési képesség is fejleszthető. A szöveg és a kép segíti a gyermeket, hogy könnyebben meg tudja jegyezni a gyakorolni kívánt műveletet.

Képzeld el, ahogy gyermeked szeme felcsillan, amikor magabiztosan oldja meg az osztási feladatokat. A gyermek, olyan játékos környezetben tanulhat, ami nemcsak hogy segít megtanulni a bennfoglaló táblát, de a logikus gondolkodást és a memóriát is fejleszti. Mindemellett pedig az egész család jól szórakozik.

SZÁMMÁGUS -10 MATEMATIKAI JÁTÉK EGY DOBOZBAN

A Számmágus társasjáték nagycsoportos és az alsó tagozatos gyermekek matematikai képesség fejlesztésére szolgáló játék. 10 különböző játékon keresztül gyakorolhatják a gyerekek fejszámolást, szorzótáblát, számfogalom, helyi érték fogalmát, kerekítést és a relációkat.

Ezek a játékok nemcsak szórakoztatóak, de közben segítik a gyerekeket a matematikai készségeik fejlesztésében is. Fontos azonban, hogy a játékokat és tevékenységeket olyan módon válasszuk ki, hogy megfeleljenek a gyermek korosztályának és szintjének és együttműködjenek az otthoni tanulási célokkal.

Iskola előkészítő foglalkozás

 

iskola előkészítő foglalkozás

Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!