A memória fejlesztése játékosan

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, Tanulási Coach, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

A gyerekek fejlődése és tanulása szempontjából kiemelkedően fontos az emlékezet fejlesztése. A memória nem csupán az iskolai teljesítményüket befolyásolja, hanem nélkülözhetetlen a mindennapi élet kihívásaival való sikeres megbirkózásukhoz is.

Miért fontos a memóriafejlesztés? Mert a memória nem csupán az információk tárolását jelenti, hanem a gondolkodás, a problémamegoldás és az érvelés alapját is képezi. Az erős memória segít a gyerekeknek az iskolai tananyag hatékonyabb elsajátításában, a koncentráció növelésében, valamint a mindennapi élethelyzetekhez szükséges információk gyors és hatékony használatában.

Miért éppen játékos megközelítés? Mert a játékos tanulás és fejlesztés kiváló lehetőséget nyújt a gyerekek számára, hogy élvezettel és motivációval közelítsék meg az új kihívásokat. A játékok nemcsak szórakoztatóak, hanem interaktívak is, ami serkenti az agyműködést és ösztönzi a gyerekeket a részvételre.

De mi is az a memória?

A „memória” kifejezés számos összetett kognitív folyamatot foglal magában, amelyek lehetővé teszik az információ tárolását, előhívását és felhasználását az elméleti és gyakorlati tapasztalatokból. A memória három fő típusra osztható: rövid távú memória és hosszú távú memória.

1. Rövid távú memória: ebben a szakaszban az információ rövid ideig tárolódik. Ide tartozik a jelenlegi gondolkodásunkat és az azonnali problémamegoldást szolgáló információ is. Például, amikor egy telefonszámot megjegyzünk a hívás megkezdése előtt, utána azonban elfelejtjük.

memória fejlesztése

A memória fejlesztése meghatározóan fontos a jó iskolai eredményekért

2. Hosszú távú memória: ha az információ hosszabb ideig marad a rövid távú memóriában és további feldolgozásokon megy keresztül, akkor beépül a hosszú távú memóriába. Ez a tartós tárolás lehetővé teszi az információ hosszabb távú megőrzését, és hozzáférhetőségét a jövőbeli időpontokban.

Miért fontos, hogy jól működjön?

1. Tanulás: a memória nélkülözhetetlen a tanulási folyamatban. Az iskolai tananyag megértése, információk memorizálása és a megszerzett tudás hosszú távú megőrzése mind a memória hatékony működésétől függ.

2. Mindennapi tevékenységek: a mindennapi élet során szükségünk van a memóriára, például amikor emlékeznünk kellene az elkövetkezendő eseményekre, születésnapokra, találkozókra vagy például a bevásárlásnál arra, hogy mi hiányzik a háztartásból.

3. Problémamegoldás: a memória nélkülözhetetlen a problémamegoldásban is. Az előzőleg megtanult információk segítenek az aktuális problémák megoldásában és a döntéshozatalban.

4. Szociális kapcsolatok: az emberekkel való kapcsolatokban is fontos szerepe van a memóriának. Az emlékezés azokra az élményekre, amelyeket másokkal megosztottunk, erősítheti a kapcsolatainkat.

5. Munkavégzés: a memória segít a munkahelyi teljesítményben is. Az utasítások, munkafolyamatok és az elvégzendő feladatok memóriába rögzítése nélkül nehéz lenne hatékonyan működni.

Összességében a memória tehát létfontosságú szerepet játszik a mindennapi életünkben és a tanulási folyamatban. Az emlékezetfejlesztő gyakorlatok és játékok hasznosak lehetnek annak érdekében, hogy ezt a kritikus kognitív képességet fejlesszük és támogassuk.

Tanulási Coachinggal a jobb eredményekért

Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei vagy éppen lehetnének akár sokkal jobbak is? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni, mert nincsenek sikerélményei? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra! Mert tanulni is meg kell tanulni. Online és személyesen is elérhető program, már 10 éves kortól.

Tanulási Coaching szolgáltatás

Hosszú távú memória fejlesztése

A hosszú távú memória fejlesztése számos módszerrel lehetséges, és számos mindennapi gyakorlat segíthet abban, hogy az információk hatékonyabban kerüljenek be és maradjanak meg a hosszú távú memóriában. Íme néhány tipp és gyakorlat:

Ismerd fel az egyéni erősségeket és preferenciákat:
– Mindenki más módon tanul és emlékszik. Fontos megismerni, hogy számodra melyik tanulási módszer a hatékonyabb. Vizsgáld meg, hogy a vizuális, hallási vagy a mozgásos információk milyen módon segítik a memóriádat.

Rögzítsd az információkat több érzékszervvel:
– Az információk több érzékszerv bevonásával nagyobb eséllyel kerülnek be a hosszú távú memóriába. Például, ha egy tanulnivalót olvasol, próbáld meg mondani is hangosan, vagy készíts jegyzeteket is.

Ismerd fel az összefüggéseket és alkoss történeteket:
– Az információkhoz kapcsolódó történetek és összefüggések kialakítása segíthet az információk könnyebb megjegyzésében és visszahívásában

Használj mnemonikákat és rövidítéseket:
– A mnemonikák és rövidítések segítenek összekapcsolni az információkat olyan könnyen megjegyezhető elemekkel, amelyek alkalmasak az emlékezet megerősítésében.

Ismételj, ismételj, ismételj:
– Az ismétlés a tudás anyja! Ugyanis segít az információk fokozatos beépülésében a hosszú távú memóriába. Az első ismétlés után idővel ismételd meg az információkat újra. És újra. És újra.

Testmozgás és egészséges életmód:
– A rendszeres testmozgásnak és az egészséges életmódnak is pozitív hatása van a memóriára. A fizikai aktivitás javíthatja az agy teljesítményét és elősegítheti az információk jobb rögzülését.

Alvás:
– Az alvás elengedhetetlen a memória hatékony működéséhez. A megfelelő alvási idő és minőség segíti az agyat az információk rendezésében és tárolásában.

Mentális kihívások és “agyjátékok”:
– Különböző “agyjátékok”, rejtvények és kognitív kihívások segíthetnek a memória és az agy működésének fokozásában.

Rövid távú memória fejlesztése

Ez számos gyakorlattal és technikával lehetséges. Az alábbiakban találsz néhány hatékony módszert a rövidtávú memória jobbá tételére:

Koncentráció javítása:
– A rövidtávú memóriád hatékonyabb működéséhez fontos a koncentráció fenntartása. Kerüld a zavaró tényezőket, és próbálj meg teljes figyelemmel fordulni az információ felé, amit próbálsz megjegyezni.

Vizuális asszociációk használata:
– Kapcsold össze az információt vizuális elemekkel vagy képekkel. Például, ha megpróbálsz megjegyezni egy számot, képzeld el azt egy látványos kép vagy színes tárgy formájában.

Rövid távú memóriajátékok:
– Játékokkal, például memóriakártyákkal vagy koncentrációs játékokkal fejlesztheted a rövidtávú memóriádat. Ezek az egyszerű, ám hatékony játékok serkentik az agyat és segítik a memóriafejlesztést. Nézz körül webáruházunkban.

Kis számú információkra fókuszálás:
– Ne terheld túl a rövidtávú memóriádat túl sok információval egyszerre. Inkább fókuszálj kisebb mennyiségű információra, és próbáld meg azt pontosan és részletesen megjegyezni.

Hangsúlyozás és ismétlés:
– Amikor megpróbálsz valamit megjegyezni, próbálj kiemelni hangsúlyos részeket és ismételgesd azokat. A hangsúlyos részletek ismételgetése segíthet az információk mélyebb rögzítésében.

Rövid emlékezetpróba:
– Próbáld ki a rövid emlékezetpróbát, ahol egy rövid sorozatot ( számok, betűk, vagy szavak ) mond neked valaki, majd te ismételd el azt vissza. Kezdd kisebb számú elemmel, majd növeld a kihívást idővel.

Milyen gyakori kihívásokkal szembesülhetnek a gyerekek a memória terén?

Gyerekek számos kihívással nézhetnek szembe a memória terén, mivel az emlékezetfejlesztés egy összetett és folyamatosan fejlődő folyamat. Az alábbiakban néhány gyakori kihívás, amellyel gyerekek találkozhatnak:

Rövid távú memória problémák:
– Gyerekeknek gyakran nehézségeik vannak a rövid távú memória hatékony használatában, például amikor több utasítás sorrendjét kell megjegyezniük, vagy gyorsan kell reagálniuk egy adott helyzetben.

Koncentráció hiánya:
– Ha a gyereknek problémái vannak a figyelem fenntartásával, akkor a memóriafolyamatok is sérülhetnek. A szétaprózott figyelem és gyenge koncentráció megnehezítheti az információk rögzítését.

Nehezen követi az utasításokat:
– Egyes gyerekeknek nehézségeik adódhatnak az utasítások megértésével és követésével kapcsolatban, különösen akkor, ha azok hosszúak vagy összetettek.

Szóbeli kifejezőkészség hiánya:
– A gyerekeknek időbe telhet, amíg megtanulják kifejezni magukat szóban, ami problémákat okozhat az információk verbális rögzítésében.

Vizuális memória hiányosságai:
– A vizuális memória növelése is jelentős kihívást jelenthet. Például a számok vagy betűk sorrendjének megjegyzése, vagy a vizuális információk összekapcsolása lehet nehezebb bizonyos gyerekek számára.

Térbeli memória nehézségei:
– A térbeli memória fontos az irányok, térbeli helyzetek és térbeli összefüggések megértéséhez. Ennek hiánya problémákat okozhat az téri orientációban és a térérzékelésben.

Problémák a hosszú távú memóriával:
– Néhány gyereknek lehetnek nehézségei az információk hosszú távú tárolásával és felidézésével, például a tananyag vagy fontos események kapcsán.

Figyelemelterelés és zavaró hatások:
– Az olyan tényezők, mint például a figyelemelterelés vagy a környezei zavaró hatások, befolyásolhatják a gyerekek memóriafolyamatait és megnehezíthetik az információk megtartását.

Egyénenként változhat, hogy egy gyerek milyen kihívásokkal néz szembe a memória terén. A megfelelő támogatás és a gyakorlati memóriafejlesztő tevékenységek segíthetnek ezeknek a kihívásoknak a kezelésében és a memóriakészségek fejlesztésében.

Iskolai nehézségek memória probléma esetén

Az iskolában azoknak a gyerekeknek, akiknek szükségük lenne a memóriafejlesztésre, számos nehézséggel kell szembenézniük. Ezek a nehézségek kihatnak a tanulmányi teljesítményükre, az iskolai élményeikre és az önbizalmukra. Néhány gyakori nehézség:

Tananyag megjegyzése:
– A memória kihívásokkal küzdő gyerekeknek nehézségeik lehetnek a tananyag hatékony rögzítésével és megjegyzésével, különösen hosszabb információ sorozatok esetében.

Házi feladatok elkészítése:
– A tanuláshoz és házi feladatok elkészítéséhez gyakran szükség van rövid távú memóriára. Az információk megtartása és felidézése otthoni tanulási feladatok során problémát okozhat.

  Utasítások megértése:
  – Az iskolai órákon adott utasítások megértése és követése nehezebb lehet a memória kihívásaival küzdő gyerekek számára, különösen, ha az utasítások hosszúak vagy összetettek.

  Szövegértési nehézségek:
  – A memória kihívások gyakran kapcsolódnak a szövegértési nehézségekhez, ami nehezítheti az olvasott információk megértését és rögzítését.

  Időkezelési problémák:
  – A gyerekek időkezelési nehézségekkel is szembesülhetnek, ami problémákat okozhat a határidők betartásában és a feladatok időben történő elvégzésében.

  Tesztek és dolgozatok:
  – A memória problémák megnehezíthetik a tesztek és dolgozatok sikeres teljesítését, különösen olyan helyzetekben, ahol a gyerekeknek gyorsan kell reagálniuk vagy hosszú időn keresztül kell koncentrálniuk.

  A fenti nehézségek ellenére a megfelelő támogatással és specifikus memóriafejlesztő módszerekkel a gyerekek képesek lehetnek megerősíteni memória készségeket és hatékonyabban kezelni az iskolai követelményeket. Az egyéni támogatási tervek, a differenciált oktatási módszerek és a pedagógusok együttműködése segíthet a memória fejlesztési kihívások kezelésében.

  Milyen játékos megoldások segíthetnek a fejlesztésben?

  A játékos megoldások kiváló módszereket nyújthatnak a gyerekek memória fejlesztéséhez, mivel a játékok élvezetessé teszik a tanulást és serkentik az agyat. Íme néhány játék és játékos megoldás, amelyek hatékonyak lehetnek a memória fejlesztésében:

  Memóriakártyák:
  – A hagyományos memóriajáték vagy kártyajátékok, ahol a gyerekeknek párokat kell megtalálniuk, kiválóan fejlesztik a vizuális és rövid távú memóriát.

  Kép-párosító játékok:
  – Olyan játékok, ahol a gyerekeknek különböző képekhez kell párokat találniuk, segíthetnek a vizuális memória fejlesztésében.

  Szóbeli történetmesélés:
  – A szóbeli történetek létrehozása és mesélése segíthet a gyerekeknek az információk szóban történő megjegyzésében és visszaadásában.

  Memória fejlesztő kártyajátékok:
  – Ezek olyan kártyajátékok, ahol a gyerekeknek információkat kell memorizálniuk a kártyákról, majd válaszolniuk különböző kérdésekre vagy végrehajtaniuk bizonyos feladatokat.

  Szójátékok és szókártyák:
  – Szójátékok vagy szókártyák segíthetnek a szóbeli memória fejlesztésében.

  Digitális memória játékok:
  – Számos online vagy applikáció alapú memóriajáték áll rendelkezésre, amelyek kiválóan alkalmasak a memóriafejlesztésre. Ezek a játékok gyakran interaktívak és szórakoztatóak.

  Kockajátékok:
  – Olyan kockajátékok, amelyekben a gyerekeknek különböző kombinációkat kell megjegyezniük és leutánozniuk, segíthetnek a szekvenciális memória fejlesztésében.

  Kézműves és kreatív tevékenységek:
  – Olyan tevékenységek, mint a rajzolás, festés vagy egyedi kézműves projektek, hatékonyak lehetnek a vizuális és kreatív memória fejlesztésében.

  Fontos, hogy a játékok ne csak szórakoztatók, hanem kihívást is jelentsenek a gyerekek számára. A változatos játékok és tevékenységek hozzájárulnak a gyerekek kognitív fejlődéséhez.

  Mi az előnye a játékos megoldásoknak?

  A játékos megoldásoknak számos előnye van a memóriafejlesztés szempontjából, különösen gyerekek esetében. Ezek az előnyök hozzájárulnak a hatékonyabb tanuláshoz, a kognitív fejlődéshez és a motiváció fokozásához. Néhány fontos előny:

  Motiváció és érdeklődés: a játékos módszerek élvezetessé teszik a tanulást, és növelik a gyerekek érdeklődését és motivációját. A játékok általában izgalmasak és szórakoztatók, így a gyerekek örömmel vesznek részt a memóriafejlesztő tevékenységekben.

  Kreativitás és variabilitás: a játékokon keresztül a gyerekek kreatívan alkalmazhatják az elsajátított memória készségeket különböző helyzetekben és környezetekben. A változatos játékok kiterjesztik a kognitív készségek palettáját.

  Interakció és társas tanulás: sok játék lehetőséget teremt a társas tanulásra és az interakcióra más gyerekekkel vagy felnőttekkel. Az együttműködés és a kommunikáció folyamatai hozzájárulhatnak a memóriafejlesztéshez.

  Stresszmentes környezet: a játékos tevékenységek általában stresszmentes és pozitív környezetben zajlanak. Ez segíthet a gyerekeknek nyugodtabban megközelíteni a memóriafejlesztő feladatokat, ami fontos a hatékony tanuláshoz.

  Praktikus: a játékos módszerek gyakran valós élethelyzeteket szimulálnak, és ezáltal a gyerekek a mindennapi életben is könnyebben alkalmazhatják a megszerzett memória készségeket.

  Fokozatos nehezedés: a játékos tevékenységek könnyen alkalmazkodhatnak a gyerekek szintjéhez, és fokozatosan növelhetik a kihívásokat. Ez lehetővé teszi, hogy a gyerekek a saját tempójukban és képességeikhez igazodva fejlesszék a memóriájukat.

  Vizuális és tapintható elemek: sok játék vizuális és tapintható elemeket használ, amelyek segíthetnek a gyerekeknek a memória folyamatok hatékonyabb kialakításában.

  Az előnyök ezeknél a játékos megoldásoknál nemcsak a memóriafejlesztésre, hanem a kognitív és szociális készségek általános fejlődésére is kiterjednek. A játékos tanulás olyan környezetet teremt, amely ötvözi az oktatást és az élvezetet, és segít a gyerekeknek hosszú távon fejleszteni a memóriájukat.

  Hogyan segíthetnek a memória kártyák a koncentrációban és az emlékezet fejlesztésében?

  A memória kártyák vagy más néven párosító játékok kiváló eszközök lehetnek a koncentráció és az emlékezet fejlesztésére. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatók, hanem strukturált módon dolgoztatják az agyat, növelve a figyelmet és az emlékezeti képességeket. Itt van néhány szempont, hogyan segíthetnek a memória kártyák:

  Koncentráció és a figyelem fenntartása:
  – A játék során a gyerekeknek folyamatosan figyelniük kell a kártyákra, mivel párokat keresnek. Ez segíthet a koncentráció fejlesztésében és a figyelem fenntartásában, mivel a játékosoknak ébernek kell maradniuk a kártyák elhelyezkedése és a már megfordított kártyákra emlékezés érdekében.

  Vizuális memória támogatása:
  – A gyerekeknek meg kell jegyezniük a kártyák helyét és tartalmát. Ez kiválóan fejleszti a vizuális memóriájukat, segítve az információk hatékonyabb tárolását és visszahívását.

  Munkamemória fejlesztése:
  – A munkamemória az az emlékezeti rendszer, amely rövid távú információk tárolásáért és manipulálásáért felel. A gyerekeknek meg kell tartaniuk az emlékezetükben a már látott kártyákat a párokat keresve, így ez a játék kiválóan fejleszti a munkamemóriát.

  Térbeli memóriafejlesztés:
  – A kártyák helyzetének megjegyzése és a kártyák párosítása során a gyerekek a térbeli memóriájukat is fejlesztik. Ez segíthet a téri orientációban és a térbeli készségek javításában.

  Milyen kreatív és kézműves tevékenységek alkalmasak a memória fejlesztésére?

  A kreatív és kézműves tevékenységek remek lehetőséget nyújtanak a memória fejlesztésére, miközben a gyerekek élvezik is a kreatív folyamatot. Íme néhány kreatív és kézműves tevékenység található, amelyek segíthetnek a memória készségek fejlesztésében:

  Dekoráció készítése emlékképekkel:
  – Készítsetek együtt dekorációt, például képkeretet vagy fali füzért emlékképekkel, amelyeket a gyerekek maguk készítenek vagy választanak ki. Az emlékképek segíthetnek az események és élmények memorizálásában.

  Kép-mozaik készítése:
  – A gyerekek vághatnak ki képeket magazinokból vagy saját fotóikból, majd készíthetnek egy mozaikot ezekből a képekből. Ez nem csak a kreativitást, hanem a vizuális memóriát is fejleszti.

  Memória-doboz készítése:
  – Hozzatok létre egy emlék-dobozt, amelybe a gyerekek apróbb emlékeket, tárgyakat vagy cédulákat helyeznek, amelyek jelentősek számukra. A doboz rendszeres nézegetése segíthet az emlékek megerősítésében.

  Kötés és horgolás:
  – Az olyan tevékenységek, mint a kötés vagy horgolás, nemcsak a finommotoros készségeket fejlesztik, hanem segíthetnek a gyerekeknek abban is, hogy emlékezzenek a tanult mintákra és lépésekre.

  Féljünk-e használni okos eszközöket a memóriafejlesztésre?

  Az okos eszközök és alkalmazások használata lehet hatékony eszköz a memóriafejlesztésre, de fontos egyensúlyt tartani és figyelni az eszközök használatának mértékére. Néhány észrevétel, amit érdemes figyelembe venni:

  Előnyök:

  Interaktivitás és szórakozás: az okos eszközökön elérhető játékok és alkalmazások sokszor interaktívak és szórakoztatóak. Ez a szórakozás és élvezet ösztönző lehet a gyerekek számára, így motiváltabban vesznek részt a memóriafejlesztő tevékenységekben.

  Személyre szabott tanulás: Az okos eszközök lehetőséget kínálnak a személyre szabott tanulásra, ahol az alkalmazások az egyéni készségekhez és szintekhez alkalmazkodnak, optimalizálva a tanulási folyamatot.

  Megfontolandó tényezők:

  Korlátozott fizikai aktivitás: az okos eszközök használata gyakran ülő vagy inaktív tevékenységekhez kapcsolódik. Fontos biztosítani, hogy a gyerekek a memóriafejlesztő gyakorlatok mellett továbbra is részt vegyenek a fizikai tevékenységekben és mozgásban is.

  Képernyőidő és figyelemelterelés: fontos megfelelően kezelni a képernyőidőt, hogy elkerüljük a túlzott kék fény expozícióját és a figyelemelterelést. A túlzott képernyőidő negatívan befolyásolhatja a gyerekek figyelmét és alvását is.

  Személyes kapcsolatok hiánya: a személyes kapcsolatoknak és a társas tanulásnak is kiemelt szerepe van a gyerekek fejlődésében. Az okos eszközök használata során fontos, hogy ne hagyják figyelmen kívül a valóságos interakciókat és a szociális kapcsolatokat.

  Adatvédelem és biztonság: fontos figyelni az adatvédelemre és a biztonságra. Ellenőrizd, hogy az alkalmazások és játékok megfelelnek a biztonsági szabványoknak, és ügyelj arra, hogy a gyerekek számára biztonságos környezetben használják az eszközöket.

  A digitális eszközök lehetnek hasznosak a memóriafejlesztésre, de mindig érdemes körültekintően és megfontoltan használni őket.

  Hogyan tud segíteni egy szakember?

  Egy szakember számos módon tud segíteni a memóriafejlesztésben, különösen, ha valamilyen kihívás vagy nehézség merül fel ezen a területen. Az alábbiakban néhány példa arra, mikor érdemes hozzájuk fordulni:

  Értékelés és diagnózis:
  – Egy szakember képes részletes értékelést végezni a készségek terén. A diagnózis segíthet azonosítani a gyengeségeket, erősségeket és az esetleges memória problémákat.

  Egyéni tervezés és fejlesztési terv:
  – A szakember egyéni tervezési és fejlesztési terveket készíthet, amelyek a gyermek egyedi szükségleteire és erősségeire összpontosítanak. Ez segít hatékonyan és célzottan fejleszteni a gyermek készségeit.

  Szülői tanácsadás:
  – A szakember tanácsokat és útmutatást nyújthat a szülőknek a memóriafejlesztő tevékenységek terén, így a szülők is hatékonyan támogathatják a gyermeket otthon.

  Kognitív tréning és játékok:
  – A szakember kognitív tréning programokat és játékokat is javasolhat, amelyek célzottan fejlesztik az emlékezetet és egyéb kognitív készségeket.

  Tanulási stratégiák oktatása:
  – Segíthet az olyan hatékony tanulási stratégiák kialakításában, amelyek segítenek a gyermeknek jobban megjegyezni és visszahívni az információkat. Ezügyben akár hozzám is lehet fordulni. Elérhetőségek és bővebb információk megtalálhatóak a weboldalon: Tanulási Coaching

  Mikor forduljunk szakemberhez?

  – Amennyiben a gyermek szülei vagy pedagógusai észlelik, hogy a memória készségek terén nehézségek vagy kihívások merülnek fel.

     – Ha a gyermek emlékezeti problémái befolyásolják a tanulást, a szociális kapcsolatokat vagy a mindennapi funkcionálást.

     – Amennyiben a szülők aggódnak a gyermek fejlődése miatt, és úgy érzik, hogy szakember segítségére van szükség.

     – Ha a gyermek olyan problémái, nehézségei vagy diagnózisa van, amely befolyásolhatja a memóriát, például figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), tanulási nehézségek vagy más fejlődési kihívások.

  A gyermek számára komoly erőfeszítést jelent megtanulni egy verset vagy akár a szorzótáblát.

  A korai felismerés és az időben történő segítségnyújtás elképesztően fontos a fejlesztésben. Ha aggódsz a gyermeked memóriakészség miatt, érdemes konzultálni egy szakemberrel, aki segíthet azonosítani az esetleges kihívásokat és kidolgozni a megfelelő támogatási terveket.

  Ezekben az esetben szakemberként én is tudok segíteni. Első lépésként kiderítjük hogy a gyermek, mely tanulási stílusú csoportba sorolható, (vizuális, auditív, kineztetikus, vegyes). A gyermek tanulási stílusának megfelelően tanácsokkal, módszerekkel látlak el, hogy könnyebben és rövidebb idő alatt, sikerüljön memorizálni a tanulandókat.

  Ha ezzel kapcsolatban szeretnél még bővebb információt kapni, akkor olvasd el a A tanulás művészete: hatékony tanulási technikák a kisiskolások, középiskolások és egyetemisták számára című cikkemet vagy fordulj hozzám bizalommal Tanulási Coachinggal kapcsolatban.

  Tanulási Coachinggal a jobb eredményekért

  Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei vagy éppen lehetnének akár sokkal jobbak is? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni, mert nincsenek sikerélményei? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra! Mert tanulni is meg kell tanulni. Online és személyesen is elérhető program, már 10 éves kortól.

  AJÁNDÉK, NYOMTATHATÓ FEJLESZTŐ JÁTÉK!

   

  ceruzás k-g

  Segítség a „k-g” hangok megkülönböztetéséhez

   

  Diszlexia - Az olvasás zavara

   

  olvasás fejlesztése

  Tudj meg többet a diszlexiáról ebben a cikkben!

   

  Diszgráfia - Az írás zavara

   

  diszgráfia fejlesztése

  Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a diszgráfiáról!

   

  Diszkalkulia - A számolás zavara

   

  diszkalkulia kezelése

  A számolási zavarról, azaz a diszkalkuliáról írtam ebben a cikkben részletesen!

   

  Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

   

  komplex mozgásfejlesztés

  Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!

   

  NILD Tanulás Terápia

   

  NILD Tanulás Terápia

  Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény környékén.

   

  Iskola előkészítő foglalkozás

   

  iskola előkészítő foglalkozás

  Játékos tanulást elősegítő foglalkozások  nagycsoportos óvodások részére.

  GOH - GMP Beszédészlelés vizsgálat és fejlesztés

   

  Nehézségei esetén a gyermek iskolai teljesítménye kudarcossá válhat.