Mozgásfejlesztő feladatok iskolásoknak: hogyan segíthetjük gyermekeinket az otthoni fejlesztésben?

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az Tanulási Coach és Kulcsár – féle mozgásfejlesztő, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

Miért fontos a mozgásfejlesztés?

A gyermekek egészséges fejlődése érdekében elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a különféle fizikai tevékenységek beiktatása a mindennapokba. Az iskoláskorú gyermekek esetében különösen fontos, hogy a mozgásfejlesztésre nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen ez az életkor az egyik legfontosabb a fizikai és mentális képességek fejlődésében.

A mozgás fejlesztése nemcsak a gyermekek testi fejlődését segítik elő, hanem pozitív hatással vannak a kognitív képességeikre is. Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres fizikai aktivitás javítja a koncentrációt, a memóriát és a problémamegoldó képességeket. Emellett a mozgás javítja a gyermekek érzelmi állapotát, csökkenti a stresszt és növeli az önbizalmat.

Az iskoláskorban végzett mozgásfejlesztő gyakorlatok előnyei

Az iskoláskorú gyermekek gyors növekedésen mennek keresztül, ami különleges figyelmet igényel a mozgáskoordináció és az izomfejlődés szempontjából. A megfelelően kiválasztott feladatok segítenek abban, hogy a gyermekek megtanulják irányítani a testüket, fejlesszék az egyensúlyérzéküket, valamint javítsák a finommotoros képességeiket.

Az otthoni környezet kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a szülők aktívan részt vegyenek gyermekük fejlődésében. Az egyszerű, otthon is végezhető mozgásfejlesztő gyakorlatokkal a szülők nemcsak a gyermekek fizikai állapotát javíthatják, hanem közös élményeket is teremthetnek, ami erősíti a családi kötelékeket.

Mit jelent a mozgásfejlesztés?

A mozgásfejlesztés olyan célzott tevékenységek és gyakorlatok összessége, amelyek segítik a gyermekek motoros képességeinek fejlesztését. Ez magában foglalja az izomkoordináció, az egyensúly, az erő, a rugalmasság és a finommotoros készségek fejlesztését. A mozgásfejlesztés során a gyermekek olyan alapvető készségeket sajátítanak el, amelyek elengedhetetlenek a mindennapi tevékenységekhez és a sportokhoz.

A mozgásfejlesztés célja

A mozgásfejlesztés célja, hogy a gyermekek mozgásos képességeit a lehető legjobban kibontakoztassuk, ezáltal hozzájárulva az általános fizikai és mentális egészségükhöz. Az iskoláskorú gyermekek esetében ez különösen fontos, mivel ebben az időszakban alakulnak ki azok az alapvető mozgásminták, amelyekre később építhetnek.

Különböző típusú mozgásfejlesztő gyakorlatok

Egyensúlyfejlesztő gyakorlatok:
– Ezek a gyakorlatok segítenek a gyermekeknek abban, hogy stabilan és biztonságosan mozogjanak. Például az egy lábon állás, a különböző egyensúlyozó játékok, mint a hintázás vagy a pallón járás.

Koordinációs gyakorlatok:
– A koordinációs gyakorlatok javítják a szem-kéz és a szem-láb koordinációt. Ide tartozhatnak a labdajátékok, mint például a dobálás és elkapás, vagy a különböző ügyességi pályák, ahol többféle mozgást kell összehangolni.

Erősítő gyakorlatok:
– Ezek a gyakorlatok az izomzat erősítésére szolgálnak. Példák lehetnek a különböző húzódzkodások, fekvőtámaszok, guggolások, amelyek egyszerűen végezhetők otthoni környezetben is.

Rugalmassági gyakorlatok:
– A rugalmassági gyakorlatok célja az izmok nyújtása és a mozgástartomány növelése. Ide tartozhatnak a különböző nyújtó gyakorlatok, mint például a jóga egyszerűbb formái vagy a mindennapi nyújtások.

Finommotoros, grafomotoros készségek fejlesztése:
– A finommotoros és grafomotoros készségek fejlesztése különösen fontos az írás és más precíz mozgások elsajátításához. Gyakorlatok lehetnek a rajzolás, kézműves tevékenységek, gyöngyfűzés vagy akár a lego építése.

mozgásfejlesztő feladatok
Iskoláskorban a mozgásfejlesztő feladatok a tanulási folyamatokat is segítik

Hogyan illeszkednek ezek a gyakorlatok az iskoláskorú gyermekek fejlődéséhez?

Az iskoláskorú gyermekek számára a mozgásfejlesztő gyakorlatok nemcsak a fizikai képességek fejlesztését szolgálják, hanem hozzájárulnak a tanulási folyamatokhoz is. A mozgásos tevékenységek javítják az agyi funkciókat, ami pozitív hatással van a gyermekek figyelmére, memóriájára és problémamegoldó képességeire. Ezenkívül a mozgás segít a stressz levezetésében és az érzelmi egyensúly megtartásában.

Rendszeresség és rutin kialakítása

A rendszeres mozgásfejlesztés érdekében fontos, hogy a gyakorlatokat beépítsük a napi rutinba. Határozzunk meg egy állandó időpontot, amikor a gyermekek mozognak. Ez lehet reggel, iskola után vagy este, a lényeg, hogy következetesen betartsuk.

Vonjuk be az egész családot a mozgásfejlesztésbe, ha lehet. A közös játék és mozgás nemcsak szórakoztató, hanem erősíti a családi kötelékeket is. Ezen kívül a szülők példamutatása motiválhatja a gyermekeket a rendszeres mozgásra.

Rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban a mozgásfejlesztő eszközöket, hogy mindig biztonságosan használhatók legyenek. Ha valamelyik eszköz elhasználódott vagy megsérült, cseréljük ki vagy javítsuk meg.

Egyszerű és hatékony gyakorlatok

Az alábbiakban olyan mozgásfejlesztő gyakorlatokat mutatunk be, amelyek könnyedén elvégezhetők otthon és hozzájárulnak a gyermekek motoros képességeinek fejlesztéséhez. Ezek a gyakorlatok nemcsak hatékonyak, hanem szórakoztatóak is, így a gyermekek élvezni fogják a velük töltött időt.

Egy lábon állás:
– Kérjük meg a gyermeket, hogy álljon egy lábra, és próbáljon meg minél tovább egyensúlyozni. Kezdetben használhatnak egy stabil tárgyat, például egy széket, hogy megkapaszkodjanak, majd fokozatosan próbálják meg anélkül.

BALANCE BOARD – EGYENSÚLYOZÓ HINTA PALLÓ

A Balance Board Palló rendkívül sokoldalú a koncentráció és tanulási képességek fejlesztésében. Ez az eszköz segít a jobb egyensúly és mozgáskoordináció kialakításában. Ezen túlmenően, a Balance Board Palló használata serkenti a neuroplaszticitást, amely pozitív hatással van az idegrendszer és az agy működésére, elősegítve a tanulási képességek fejlődését. A Balance Board Palló használata lehetővé teszi s stressz és a feszültség csökkentését. Végül, az eszköz segít kialakítani a test és elme harmonikus egyensúlyát, ami megkönnyíti az egyének számára az odafigyelést és az új információk befogadását.

Labdadobálás és elkapás:
– Dobáljunk labdát a gyermeknek különböző irányokból és távolságokból, hogy fejlesszük a szem-kéz koordinációját. Használhatunk különböző méretű és súlyú labdákat is.

Ügyességi pálya:
– Készítsünk egy egyszerű ügyességi pályát otthon, amely tartalmaz különböző akadályokat, mint például alagutak (székek között), egyensúlyozó tárgyak (párnák), ugrópontok (szalagok) stb. Kérjük meg a gyermeket, hogy teljesítse a pályát anélkül, hogy hozzáérne az akadályokhoz.

Fekvőtámasz:
– A gyermekek végezhetnek fekvőtámaszokat térden vagy teljes fekvőtámasz pozícióban. Kezdjük kevesebb ismétléssel, majd fokozatosan növeljük a számot.

Guggolás:
– Mutassuk meg a gyermekeknek, hogyan végezzenek helyes guggolásokat. Kezdjük lassan, majd fokozatosan növeljük az ismétlések számát.

Gyorsan és ügyesen–mozgáskoordinációt fejlesztő csomag 6–6+ éveseknek

6-6+ éves gyerekek mozgáskoordinációjának fejlesztésére kiválóan használható játék. Akár óvónők, pedagógusok, fejlesztő pedagógusok, gyógypedagógusok is remekül tudják használni a fejlesztő foglalkozásaik során. A játék segítségével a tanulás móka és kacagás lesz a gyermekek számára.

Rajzolás és kézművesség:
– Nagyon élvezetesek lehetnek a gyerekek számára a kézműves foglalkozások, ahol különböző anyagokkal dolgozhatnak. Használjunk gyurmát, papírt, ollót, festéket és ecsetet, hogy fejlesszük a finommotoros készségeket.

Gyöngyfűzés:
– A gyöngyfűzés nagyszerű módja a finommotoros készségek fejlesztésének. Adjunk a gyermekeknek különböző méretű és formájú gyöngyöket, hogy készítsenek karkötőket, nyakláncokat vagy más tárgyakat.

Ugrálás:
– Készítsünk ugróiskolát krétával az udvaron vagy szalagokkal a nappaliban. Kérjük meg a gyermeket, hogy különböző típusú ugrásokkal (pl. két lábon, egy lábon) teljesítse a pályát.

Mászás:
– Készítsünk mászóterületet otthon, például székek és párnák segítségével. A gyermekek mászhatnak fel és le a székekre, át a párnákon, fejlesztve az izmaikat és a koordinációjukat.

Labdajátékok:
– Játsszunk különböző labdajátékokat, mint például a foci, a kosárlabda vagy a röplabda. Ezek a játékok fejlesztik a gyermekek mozgáskoordinációját és erősítik az izomzatukat.

Hogyan tegyük játékossá a mozgásfejlesztést?

A gyermekek számára a játék a legtermészetesebb módja a tanulásnak és fejlődésnek. A mozgásfejlesztő gyakorlatok játékos formában nemcsak szórakoztatóvá teszi a tanulást, hanem segít abban is, hogy a gyermekek motiváltak maradjanak.

– Rendezzünk otthon kincsvadászatot, ahol a gyermekeknek különböző mozgásformákat kell alkalmazniuk a „kincsek” megtalálásához. Például ugrálniuk, mászniuk, egyensúlyozniuk kell a cél elérése érdekében.

– Alakítsunk ki különböző szerepjátékokat, mint például a kalózos vagy űrhajós játékok, ahol a gyermekeknek különböző mozgásokat kell végezniük a játék során. Ez fejleszti a képzelőerőt és a fizikai képességeket egyszerre.

– Rendezzünk barátságos versenyeket és kihívásokat, amelyek ösztönzik a gyermekeket a jobb teljesítményre. Például ki tud tovább egyensúlyozni egy lábon, vagy ki tud több fekvőtámaszt végezni egy perc alatt.

– Vezessünk be pontgyűjtő rendszert, ahol a gyermekek pontokat szerezhetnek a különböző feladatok elvégzéséért. A pontokat később beválthatják kis jutalmakra, például extra játékidőre vagy egy kedvenc tevékenységre.

– Használjunk zenét és ritmusos játékokat a mozgásfejlesztéshez. Például táncoljunk a kedvenc dalokra, vagy készítsünk ritmusos feladatokat, ahol a gyermekeknek a zene ütemére kell mozogniuk.

– Vegyünk részt közösen a játékokban és rendezzünk szülő-gyermek versenyeket. Ez nemcsak a mozgásfejlesztést segíti, hanem erősíti a családi kötelékeket is.

– Járjunk el közösen sportolni, például futni, biciklizni, úszni vagy kirándulni. Az ilyen tevékenységek hosszú távon is pozitív hatással vannak a gyermekek egészségére és fejlődésére.

Kreatív mozgásfejlesztő játékok

– Játsszunk olyan játékot, ahol a gyermekek különböző állatokat utánoznak, például ugrálnak, mint egy kenguru, másznak, mint egy macska, vagy repülnek, mint egy madár. Ez segít a különböző mozgásformák gyakorlásában és a kreativitás fejlesztésében.

– Fújjunk fel néhány léggömböt és próbáljuk meg a levegőben tartani őket anélkül, hogy leesnének. Ez a játék fejleszti a koordinációt és a gyors reakciókészséget.

Mozgásra fel! - ingyenes társasjáték

 

Mozgásra fel!

Ingyenesen letölthető társasjáték a gyermeked mozgásfejlesztéséhez!

 

Tanulási Coaching

 

módszertan

Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra!

 

Kulcsár - féle komplex mozgásfejlesztés

 

komplex mozgásfejlesztés

Nem csak személyesen de akár már ONLINE IS ELÉRHETŐ!