Játékos feladatok ovisoknak

szerző

A cikk szerzője, Szalai – Lászlók Kitti pszichopedagógus és tanulásban akadályozottak szakos mesterfokozatú gyógypedagógus, az AStOP – Auditív- Stresszt Oldó program szakértője, a ” Játszva olvass! ” megálmodója és megalkotója.

Az egyik legkiválóbb eszköz az ovisok kreativitásának és kognitív képességeik fejlesztésére a játék. A játékos feladatok nemcsak szórakoztatóak, de különféle területeken történő fejlődést is elősegíthetnek, mint például a problémamegoldás, a kommunikáció és az együttműködés. Az ovisok számára készült játékos feladatok különösen hatékonyak, mivel segítenek nekik felfedezni a világot és kialakítani az alapvető készségeket, amelyekre az iskolában és az életben szükségük lesz. Ráadásul, ezek a játékos feladatok esős napokon vagy a már-már elviselhetetlen nyári hőségben is jól jöhetnek, amikor nem tudunk kimenni a gyerekekkel a szabad levegőre.

5 mozgáskoordinációt fejlesztő játék

Akadálypálya

Az akadálypálya segíti a gyerekek egyensúlyérzékének és térbeli tájékozódásának fejlődését. Használhatsz bútorokat, párnákat, székeket és más tárgyakat, hogy kialakíts egy akadálypályát a szobában. A gyerekeknek át kell mászniuk, vagy a különböző akadályok alattuk kell kúszniuk vagy körül kell járniuk az akadályokat. A feladat lényege, hogy mindezt “romobolás” nélkül valósítsa meg. Igaz, hogy nagy elő- és utókészületet igényel, de hidd el, megéri, mert a gyerekek nagyon élvezik az ilyen típusú játékokat.

Célbadobás

A célbadobás egy nagyszerű játék az ovisok számára, mivel fejleszti a szem-kéz kordinációt. A célbadobáshoz szükséged lesz valamilyen célpontot jelölő tárgyra, például egy nagyobb méretű kosárra, dobozra vagy célpontra a padlón. Győződj meg róla, hogy a célpont könnyen megközelíthető és megfelelő méretű az óvodások számára. Válassz ki olyan dobható tárgyakat, amelyek könnyűek és biztonságosak az óvodások számára. Például lehetnek ezek puha labdák, zoknigombócok.

Kezdd a játékot azzal, hogy bemutatod, hogyan kell célozni és dobni a célpont felé. Mutass példát arra, hogy hogyan kell megfogni és dobni a dobáló tárgyat, majd próbálj meg célba dobni a célpont felé. Ha a gyermek már megtanulta a célozást és dobást, próbáljatok ki különböző változatokat a játékból, például különböző távolságokból való dobást vagy célzást mozgás közben.

A célbadobás remek módja annak, hogy az óvodások aktívan mozogjanak és egyidejűleg fejlesszék a koordinációjukat és precizitásukat. Ne felejtsd el, hogy a legfontosabb az, hogy a gyerekek élvezzék a játékot és örömmel vegyenek részt benne!

játékos feladatok ovisoknak
Játékos feladatok ovisoknaknem csak szórakoztatóak, de fejlesztik is a kicsiket

Tűz, víz, repülő

Ez egy klasszikus mozgásos játék gyerekeknek. Többféle variációban is ismert, én most egy olyat mutatok, ami újdonság lehet azok számára, akik a klasszikus verziót ismerik csak.

Először is, jelölj ki egy biztonságos területet a játékhoz. Ez lehet egy kert, egy park, vagy egy nagyobb szoba, attól függően, hogy hol játszotok.

A játék során minden gyerek választ egy szerepet: vagy „tűz”, „víz” vagy „repülő”. A „tűz” gyerekeknek meg kell próbálniuk megérinteni a többi játékost. A „víz” gyerekeknek meg kell próbálniuk megkerülni a „tüzet” és elkerülni a megérintést. A „repülő” gyerekeknek szabadon kell mozogniuk a területen, és segíteniük kell a „víz” gyerekeket abban, hogy ki tudják kerülni a „tüzet”.

Az egyik játékos kezdi a játékot azzal, hogy kiáltja magát: „Tűz!” A „tűz” játékosok ekkor megpróbálják megérinteni a többi játékost. A „víz” játékosoknak meg kell próbálniuk kikerülni a „tüzet”, miközben a „repülő” játékosok segíthetnek nekik a mozgásban és a kikerülésben.

A „tűz-víz-repülő” játék nagyszerű móka, amely fejleszti a gyerekek mozgását és koordinációját, miközben szórakoztatja és megmozgatja őket. Ne felejtsd el, hogy a játék alatt fontos a biztonság, és figyelj oda arra, hogy senki se sérüljön meg.

Képességfelfedező kártya MOZGÁS-KOORDINÁCIÓ

Az óvodás korú gyermekek fejlődésében kiemelt jelentőséggel bír a mozgás. Ebben az életszakaszban a gyermekek legfőképp mozgás útján tájékozódnak a környezetükről és saját testükről, így az érzékszervi tapasztalatok mozgásos tevékenységek révén valósulnak meg. A mozgás alapvető fontosságú az értelmi fejlődés szempontjából, hiszen a megfelelő motoros készségek birtokában hatékonyabban fejlődhet az idegrendszer. Gyakran előfordul, hogy a tanulási nehézségek hátterében a megfelelő mozgásfejlődés hiánya áll. Ezért különösen fontos, hogy az óvodás korban nagy figyelmet fordítsunk a nagymozgások fejlesztésére. Ebben a folyamatban hatékony segítséget nyújthat ez a kártyajáték, amely játékos formában ösztönzi a gyermekek mozgását és fejlődését. A dobozban 100 darab kártyalap található. A kártyalapok öt különböző színben pompáznak, és mindegyik más-más mozgástípust reprezentál. Ezek a mozgástípusok: gólyaláb, páros lábak, lábujjhely, guggolás és járkálás, mindegyik célja a mozgáskoordináció és az egyensúly fejlesztése.

BALANCE BOARD – EGYENSÚLYOZÓ HINTA PALLÓ

Az egyensúlyozó hinta palló egy lenyűgözően sokoldalú eszköz, mely nemcsak szórakoztató, de kiválóan segíti a gyermek fejlődését is. Ez a multifunkcionális játék szinte észrevétlenül fejleszti a koordinációs és egyensúlyérzéket, miközben kitűnően szolgálja az izmok fejlődését (lábak, has, gerinc), a térbeli tájékozódást és a testtartás javítását.

Anyaga miatt bel- és kültéri használatra is alkalmas, ellentétben a hagyományos fa pallókkal. Az alkalmazási lehetőségek csupán a gyermek fantáziájától függenek:

– Alagútként funkcionálhat,
– Hintaként is szolgálhat,
– Pihenőággyá alakítható,
– És akár mászóként is használható.

5 finommotorikát fejlesztő játék kicsiknek

Íme néhány játékötlet a finommotorika fejlesztésére óvodások számára:

Gyurmázás

Készíts elő különböző színű gyurmákat és különböző formájú eszközöket, mint például gyurmaformázók, kanál, villa, henger, stb. A gyerekek készíthetnek gyurmából különféle formákat, például állatokat, virágokat vagy éppen járműveket. Ez a tevékenység segít a kézügyesség és a finommotorika fejlesztésében, miközben a gyerekek kreatívan kifejezhetik magukat.

Gyöngyfűzés

Szerez be nagyobb méretű, színes gyöngyöket és vastagabb fűzőszálakat vagy szalagokat és máris indulhat a szebbnél szebb nyakláncok, karkötők készítése. Ez a játék nem csak a lányokat köti le, mert a kisfiúk is szeretnek gyöngyöt fűzni, akár anyának ajándékba is. De “fiúsabb” mintával a maguk számára is. Ez a játék remekül fejleszti a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt, valamint segít a színek és formák felismerésében is.

Puzzle kirakás

Válassz ki megfelelően nagy és a kicsik kezéhez illeszkedő puzzle darabokat különböző témákban (pl. állatok, járművek, számok stb.). A gyerekeknek az a feladatuk, hogy összerakják a puzzle darabokat, hogy létrejöjjön a teljes kép. Akár otthon, saját kezűleg is készíthettek puzzle-t egy kartonlapra rajzolva (ne túl bonyolult képet vagy mintát), amit aztán nagyobb darabokra szétvágtok. Ez a tevékenység segít a problémamegoldó készség fejlesztésében, miközben a gyerekek finommotorikai készségeit is fejleszti.

Rajzolás lépésről lépésre- Djeco

Djeco-Rakéták Csináld magad

A kreatív készletben három felfújható repülőgépet találhat a gyermek, amit először ki kell színeznie. A repülőket a színezés után kell felfújni a mellékelt szívószálakkal, majd már készen is állnak a repülésre a levegőben! A részletes, lépésről-lépésre követhető utasítások segítenek a gyerekeknek saját repülőgépeket készíteni.

Fejlesztő játékok óvodásoknak

Ebben a kategóriában olyan játékokat fogok mutatni, amelyek készségfejlesztő hatással bírnak az óvodás gyerekekre, segítve őket az iskolára való felkészülésben. Otthoni játék közben a szülővel együtt játszva erősíthetitek azokat a területeket, amelyeken esetlegesen elmaradás mutatkozhat gyermeked fejlődésében. Ezek a játékok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy a gyerekek szórakozva, szinte észrevétlenül tanuljanak. Ugyanakkor, ha egyszerűen csak szeretnétek otthon jókat játszani és minőségi időt tölteni együtt, akkor is kiváló választás ezeknek a társasjátékoknak a beszerzése.

Ki vagyok? társasjáték

Ez a társasjáték kifejezetten az óvodás korosztály számára készült fejlesztő játék. Az óvodás gyerekek számára hatalmas örömöt jelent, ha valamit felismernek vagy azonosítanak. Ez a játék éppen ezt a sikerélményt nyújtja számukra. A játék célja, hogy fejlessze a tér- és vizuális képességeket, ami rendkívül fontos az óvodáskorban.

A játék menete egyszerű: először az állatokat ábrázoló képeket helyezzük el hat különböző helyre az asztalon, majd négy csoportba rendezzük az „érzékszerveket” tartalmazó kártyákat. Az első játékos pörget a pörgettyűvel, és a kipörgetett ikonnak megfelelően megkeresi a hozzá tartozó kártyát, majd húz belőle egyet. A felhúzott kártyát a megfelelő állatkártyához kell tennie. Ha sikerül a játékosnak a feladatot elvégeznie, jutalomkorongot kap. Ha nem sikerül, a többi játékosnak lehetősége van a kártyát kicserélni jutalomkorongért. A játékot az nyeri, aki a legtöbb jutalomkorongot gyűjti össze.

Boldog család – Happy family kártyajáték

Az igazi boldogság a családtagok együttlétében rejlik. A játék menete egyszerű: minden játékos kap 7 lapot. A megmaradt lapokat középre helyezzük. A játékosok rendezik lapjaikat, hogy az azonos családba tartozó lapok egymás mellett legyenek. A játékosok lapokat kérhetnek egymástól, de ehhez már rendelkezniük kell legalább egy családtaggal a kért családból. Ha kapnak új lapot, kérhetnek még egyet. Ha nem kapnak, akkor húznak egy lapot a pakliból, és a következő játékos következik. A játék győztese az lesz, aki a legtöbb családot tudja hiánytalanul összegyűjteni.

Fejlesztő játék – Színtaláló – Animo Colorix

Kiváló játék a megfigyelőképesség és a színek felismerésének fejlesztésére. A kártyákon öt állat színét kell megtalálni, majd a válaszokat korongokkal kell jelölni a táblán. A kérdések egyszerűek és rövidek, hogy még a legfiatalabbak is könnyen meg tudják válaszolni, például: „Milyen színű a madár?” vagy „Milyen színű a medve?”

Ez a játék nagyszerűen fejleszti a beszédértést és gazdagítja a szókincset. Emellett segít a térbeli tájékozódásban és a figyelem összpontosításában. Továbbá, ha beszélgetünk a kártyákon látható képekről, és megnevezzük a látottakat, ez a játék fejleszti a kommunikációs készségeket is.

Észedző-intelligencia fejlesztő csomag 4-5 éveseknek

Ez a játék a tudást és a sikerélményt erősíti a gyermekekben. A játék során tapasztalni fogod, hogy a gyermeked saját szintjén önálló gondolkodóvá válik. Ez hatással lesz a logikai és kommunikációs fejlődésre is. Mind az 5 alapképességet egyidőben fejlesztő játék ovisoknak, hogy boldog és ügyes iskolásokká váljanak.

Mini Ovi sorozat

Fejlesztéssel foglalkozó szakemberek által összeállított színes, több képességterületet együttesen fejlesztő feladatok tartalmazó csomag. A komplex fejlesztő csomagban egy Mini Ovi Alaptáblát és ötféle Játékos Oktató Feladatkártya-csomagot található. (1. Alaptábla, 2. játékos gondolkodás, 3. beszéd, 4. memória, 5, logikai gondolkodás, 6. számolás fejlesztésére használható feladatkártyák)

NILD Tanulás Terápia

 

NILD Tanulás Terápia

Balassagyarmat, Pásztó és Szécsény környékén.

 

AStOP - Auditív- Stresszt Oldó program

 

Sokszor nem is sejtik a szülők, hogy a gyermek tünetei, panaszai mögött a stressz, az ingerek túltelítődése áll. Az AStOP – Auditív Stresszoldó program online elérhető az ország egész területéről!

 

Tanulási Coaching

 

módszertan

Kihívásokkal küzd a gyerek a tanulás terén? Nem túl jók a jegyei? Szorong a suli miatt? Nem szeret bejárni? Nehéz a lecke írás mert valami mindig elvonja a gyerek figyelmét? Akkor a tanulási coaching a megoldás a számotokra!